Компании

все компании

З 11 липня в Україні посилюється антитютюнове законодавство

10 липня 2023 року, 12:19
Державний комітет з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів нагадує, що 11 липня 2023 року в Україні набуває чинності закон №1978 "Про внесення змін до деяких законів України щодо охорони здоров'я населення від шкідливого впливу тютюну", яким посилюються заходи щодо використання тютюнових виробів в Україні.

Згідно з нормами закону, в Україні буде заборонено рекламу і стимулювання продажів тютюнових виробів, електронних сигарет і рідин до них. Запроваджується заборона на паління з використанням пристроїв для нагрівання в усіх громадських місцях і приміщеннях за аналогією з палінням звичайних сигарет.

Вводяться штрафи за реалізацію тютюнових виробів особам, які не досягли 18 років, у розмірі 1020 грн, а в разі повторного порушення положення - 10 200 грн.

Заборона на продаж ароматизованих цигарок поширюється на вітаміни та псевдокорисні добавки; кофеїн, таурин та енергетичні добавки; добавки, що виробляють кольорові викиди та полегшують засвоєння нікотину.

Крім того, законом передбачено обмеження продажу рідин до електронних сигарет з нікотином або без, якщо вони мають вищезгадані добавки, а також з об'ємом заправних контейнерів понад 10 мл, об'ємом одноразових е-сигарет або картриджів понад 2 мл, з ємностями нікотину понад 20 мг на 1 мл.

Забороненими стануть цигарки і тютюн для самокруток, які мають характерний смак і запах диму, з нікотином або смаковими й ароматичними добавками.

Порушення закону передбачає штрафи в розмірі 20 тис. грн, а в разі повторного порушення - 50 тис. грн.

У Держспоживслужбі нагадали, що з квітня 2023 року в Україні відновлено контроль за дотриманням антитютюнового законодавства. Підставами для проведення позапланових заходів державного нагляду (контролю) у сфері антитютюнового законодавства є самостійне звернення суб'єкта господарювання, розпорядження прем'єр-міністра України та звернення фізичної особи.




Просмотров: 300
Другие новости