Компании

все компании

Шавкат Мірзієєв переобраний президентом Узбекистану

10 липня 2023 року, 11:25
Чинний президент Узбекистану Шавкат Мірзієєв здобув перемогу на дострокових виборах глави держави, що відбулися минулої неділі, набравши 87,5% голосів, повідомив глава Центрвиборчкому Зайніддін Нізамходжаєв.

"За попередніми даними, за Мірзієєва віддали свої голоси 13 млн 625 тис. 055 осіб, або 87,5% виборців із числа тих, хто взяв участь у голосуванні", - сказав глава ЦВК на брифінгу в понеділок.

Відповідно до статті 35 закону "Про вибори президента Республіки Узбекистан", це дає право вважати його обраним главою держави.
На вибори президента було зареєстровано понад 19,5 млн виборців Узбекистану. У виборах взяли участь 15 млн 671 тис. 405 виборців. Достроково в період із 28 червня до 5 липня проголосувало понад 800 тис. виборців, зокрема приблизно 188 тис. за кордоном.

На посаду президента Узбекистану претендували чотири кандидати, зокрема чинний глава держави Шавкат Мірзієєв, висунутий Рухом підприємців і ділових людей - Ліберально-демократичною партією Узбекистану (УзЛіДеп). Його кандидатуру також підтримала Демократична партія "Міллій тікланіш" ("Національне відродження").

Народно-демократична партія висунула свого лідера Улугбека Іноятова, Екологічна партія - голову Абдушукура Хамзаєва, Соціал-демократична партія "Адолат" ("Справедливість") - першого заступника голови Верховного суду Узбекистану Робахон Махмудову.
У підсумку, за попередніми даними ЦВК, за кандидата від НДПУ проголосували 649 тис. 116 виборців (4,2%), за представника "Адолат" - 693 тис. 634 (4,43%), кандидат від Екологічної партії отримав 585 тис. 714 голосів (3,74%).

За даними ЦВК, остаточні підсумки виборів, що відбулися 9 липня, буде оголошено протягом десяти днів.
На попередніх президентських виборах 24 жовтня 2021 року за Мірзієєва, висунутого кандидатом на цю посаду УзЛіДеп, проголосували 80,12% виборців.

Нинішні президентські вибори стали першими після внесення поправок до Конституції, що передбачають продовження терміну повноважень президента з п'яти до семи років. За конституційним законом чинний глава держави Мірзієєв, який обіймає посаду другий термін, може знову балотуватися на цю посаду.




Просмотров: 290
Другие новости