Компании

все компании

Розмір ринку кіберстрахування до 2030 року може сягнути $50 млрд - експерти

9 липня 2023 року, 13:59
Розмір ринку кіберстрахування до 2030 року може сягнути $50 млрд, ідеться в третьому щорічному звіті з цієї теми, підготовленому аналітиками міжнародного страхового брокера Howden, повідомляють на його сайті.

Після серйозної корекції ринку через зростання кількості заяв про програми-здирники у 2020 і 2021 роках, що призвело до подорожчання кіберзахисту більш ніж удвічі, торік умови почали стабілізуватися, оскільки активність знизилася, а надійніші засоби контролю ризиків стримували або пом'якшували атаки.

Однак у звіті зазначається, що кіберпростір не стоїть на місці, і події 2023 року вказують на нюанси ринку. Водночас оптимізм щодо більш сприятливої динаміки пропозиції для покупців страховки (завдяки підвищенню ефективності андеррайтингу для страховиків) стримується відродженням активності програм-здирників, побоюваннями щодо потенційних системних втрат і доступності капіталу, що зберігаються.

Згідно з повідомленням, у першій половині 2023 року спостерігалося значне зростання атак програм-здирників, але розкриття інформації від низки операторів зв'язку в першому кварталі 2023 року припускає, що це (поки що) не супроводжувалося відповідним зростанням претензій. Це, своєю чергою, вказує на ефективність засобів контролю ризиків, які роблять компанії більш стійкими і підтримують більш стабільний ринок кіберстрахування. Умови тепер пом'якшуються, і покупці, у яких є правильний контроль над ризиками, отримують винагороду у вигляді більш вигідних цін і умов, пояснюється в документі.

Що стосується цін на кіберстрахування, то, за словами заступника директора Howden Дена Ліхі, слова якого наведені у звіті, після проходження ранніх етапів розвитку, які часто пов'язані з новими напрямками бізнесу, які швидко зростають, вартість кіберстрахування тепер більш порівнянна з витратами на втрати після нещодавньої корекції.

"Хоча в першій половині 2023 року спостерігалося зниження цін, стійкість цієї тенденції залишається невизначеною, враховуючи повсюдне поширення загроз", - доповнив він.

Як наголошується, незважаючи на те, що обізнаність про ризики зростає повсюдно, кіберстрахування, по суті, наразі залишається великим корпоративним ринком, і "необхідно працювати, особливо з невеликими компаніями". На підтвердження сказаного наводиться приклад Франції, де 85% премій, сплачених за кіберстрахування у 2022 році, припали на великі компанії. Решта 15% - на компанії середнього розміру і МСП, але на них припадає непропорційно велика частка заявлених претензій

У звіті зазначено, що використання перестрахування на прямому ринку є найбільшою відмінністю кібер-бізнесу від будь-якого іншого класу, оскільки наразі перестраховикам передають приблизно 45% кіберпремій, діють широкі обмеження пропускної спроможності, а цінові коригування на ринку перестрахування являють собою також потенційні обмеження.




Просмотров: 285
Другие новости