Компании

все компании

ЗАЕС знову під'єднано до лінії резервного електропостачання

4 липня 2023 року, 07:08
Запорізьку АЕС через чотири місяці знову під'єднано до єдиної доступної резервної лінії електропередачі (ЛЕП), повідомило Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) в понеділок.

"Підключення ЗАЕС до єдиної ЛЕП напругою 330 кВ, що залишилася, було перервано 1 березня через пошкодження, отримані на іншому березі Дніпра, і відновлено ввечері 1 липня. Роботи з відновлення ЛЕП були ускладнені через складну безпекову ситуацію в південному регіоні", - ідеться в повідомленні.

У МАГАТЕ зазначають, що повторне підключення лінії має велике значення, оскільки ЗАЕС протягом останніх кількох місяців покладалася на єдину магістральну лінію 750 кВ для подачі зовнішнього електропостачання, необхідного їй для охолодження реактора та інших важливих функцій ядерної безпеки і захисту.

"ЛЕП 330 кВ наразі перебуває під напругою і зберігається як резерв, готовий до подачі електроенергії на ЗАЕС у разі недоступності або пошкодження лінії 750 кВ", - уточнили в агентстві.

У МАГАТЕ нагадали, що з моменту повномасштабного російського вторгнення ЗАЕС сім разів втрачала всю зовнішню електроенергію, що змушувало її тимчасово вдаватися до аварійних дизель-генераторів.

"Незважаючи на те, що повторне підключення резервної ЛЕП є позитивним фактором, ситуація із зовнішнім електропостачанням станції залишається вельми вразливою, що підкреслює ненадійну ситуацію з ядерною безпекою на майданчику", - наводяться в повідомленні слова гендиректора агентства Рафаеля Маріано Гроссі.




Просмотров: 263
Другие новости