Компании

все компании

Рада дала старт самовиробництву зеленої електроенергії

3 липня 2023 року, 19:26
Верховна Рада ухвалила в цілому законопроєкт №9011-д "Про внесення змін до деяких законів України щодо відновлення та зеленої трансформації енергетичної системи", яким запускається механізм самовиробництва та реалізації надлишків відновлюваної енергії за моделлю Net Billing.

Відповідне рішення було підтримано 279 народними депутатами, повідомив народний депутат із фракції "Голос" Ярослав Ярослав Железняк у Telegram.

Голова парламентського Комітету з питань енергетики, нардеп із фракції "Слуга народу" Андрій Герус у Facebook зазначив, що ухвалений законопроєкт дає гарантії походження "зеленої" електроенергії, а також дає право виробникам "зеленої" електроенергії самостійно (а не через "Гарантованого покупця") продавати свою електричну енергію на ринку. Доплату здійснюватиме "Гарантований покупець". Доплата визначається як різниця між "зеленим" тарифом і ринковою ціною, так званий Feed-in-Premium.

Законопроєкт запускає механізм самовиробництва, що дає змогу споживачам встановлювати в себе об'єкти електрогенерації, а неспожиті надлишки відпускати в мережу за вільними ринковими цінами. З 2030 року до механізму зможе додаватися тільки "зелена" генерація, але всі раніше запущені об'єкти зможуть працювати.

Документом збережено стимули для вітрових електростанцій (ВЕС), малих сонячних електростанцій (СЕС) до кінця 2023 року і довгостроково збережено стимули для малих домашніх СЕС, для чого запроваджується модель Net Billing.

Об'єктам відновлюваних джерел енергії (ВДЕ) дозволяється продавати електроенергію на сусідні підприємства за договірними цінами в періоди аварійних або планових обмежень в енергосистемі.

Інвесторам дозволяється встановлювати генерацію на території підприємств-споживачів з подальшим постачанням електроенергії для потреб цих підприємств за договірними цінами.

"Гарантованому покупцеві" надано можливість здійснювати експорт "зеленої" електроенергії на загальноринкових умовах. За рахунок цих коштів буде частково покриватися оплата зеленого тарифу.




Просмотров: 275
Другие новости