Компании

все компании

Верховна Рада уточнила правила відстрочки від мобілізації

30 червня 2023 року, 13:17
Верховна Рада уточнила правила відстрочки військовозобов'язаних від мобілізації в разі здійснення ними догляду за родичами з числа осіб з інвалідністю.

Йдеться про поправку №146 до ухваленого напередодні в другому читанні і в цілому законопроекту про повернення доплат військовослужбовцям (№9342). Цю поправку підтримали 237 народних депутатів на пленарному засіданні в середу.

Таким чином парламентарії внесли зміни до статті 23 закону "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

Раніше її положення, зокрема, передбачали, що призову на військову службу під час мобілізації не підлягають військовозобов'язані, які мають дружину (чоловіка) з-поміж осіб з інвалідністю та/або одного зі своїх батьків або батьків дружини (чоловіка) з-поміж осіб з інвалідністю I або II групи.

Тепер закон містить додаткову умову: відстрочкою можна скористатися, якщо у таких осіб з інвалідністю немає інших працездатних осіб, зобов'язаних відповідно до закону їх утримувати.

Як пояснила під час обговорення заступниця комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки, співавторка поправки №146 Мар'яна Безугла (фракція "Слуга народу"), дана поправка "ліквідує дуже розповсюджений схематоз, який, на жаль, має місце, коли записують на одну особу на догляд десятьох осіб, щоб не мобілізуватися".

Співавторами поправки №146 виступили також, зокрема, голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія, Соломія Бобровська, Роман Костенко (обидва з фракції "Голос"), Андрій Парубій, Ірина Фріз ("Європейська солідарність").

Як повідомлялося, 28 червня Верховна Рада ухвалила закон про доплати військовослужбовцям. Ухвалення відповідного законопроєкту №9342 у другому читанні та в цілому підтримали 311 народних депутатів на пленарному засіданні.

Згідно з документом, військовослужбовцям щомісяця виплачуватимуть додаткову винагороду в 30-100 тис. грн на умовах, у розмірах і порядку, встановлених Кабінетом міністрів України. Доплати строковикам передбачені на рівні 6000 грн/міс., курсантам - 2350 грн/міс.

Для поранених військових, які визнані непридатними до військової служби та зараховані в розпорядження відповідних командирів, передбачено два місяці виплат за останньою займаною посадою, з третього місяця до закінчення розпорядження - додаткова виплата 20100 грн. Померлим унаслідок поранення передбачена одноразова виплата в розмірі 100 тис. грн на умовах і в порядку, передбачених КМУ. Важко пораненим на лікуванні, полоненим і зниклим безвісти виплачуватиметься щомісячна додаткова винагорода в 100 тис. грн. Мінімальний поріг доплати для інструкторів - 15 тис. грн.

Тривалість відпусток для військовослужбовців становитиме до 30 днів (щорічна відпустка), а також - до 10 днів (за сімейними обставинами).

Закон визначає, що до участі в бойових діях не допускатимуться військовослужбовці з числа призваних на військову службу за мобілізацією, які не пройшли курс базової військової підготовки. Її мінімальний термін - не менше одного місяця.




Просмотров: 213
Другие новости