Компании

все компании

Союз птахівників закликає не підвищувати тарифи на електроенергію

29 червня 2023 року, 15:57
Асоціація "Союз птахівників України" закликає запровадити мораторій на підвищення тарифів на енергоносії на період дії воєнного стану, щоб виробники продукції птахівництва змогли зберегти наявні обсяги виробництва і не підвищувати ціни на товари птахівництва.

Галузева асоціація в повідомленні на сайті вказала, що Національна комісія, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) 31 травня 2023 року схвалила рішення про скасування граничних цін на електроенергію для бізнесу з 30 червня та оприлюднила проєкт постанови "Про встановлення граничних цін на ринку "на добу наперед", внутрішньодобовому ринку і балансувальному ринку", яким передбачено збільшення граничних цін на електрику для промислових споживачів з 30 червня 2023 року на 35%.

"У структурі собівартості продукції птахівництва електроенергія займає від 7 до 12%, а деяких видів продукції - до 30%. (...) Виробництво продукції птахівництва складається з різних етапів, а тому на кожному з них у нас буде збільшення вартості складових і відповідно собівартість кінцевої продукції галузі зростатиме в "геометричній прогресії", - пояснюється у повідомленні Союзу птахівників.

У бізнес-об'єднанні вказали, що збільшення вартості електроенергії матиме ланцюгову реакцію і призведе до подорожчання більшості споживчих товарів. На їхню думку, підвищення вартості електроенергії виробники змушені будуть перекласти на кінцевих споживачів продукції, оскільки "власні резерви стримування зростання відпускних цін уже вичерпано".

Спілка птахівників України також зазначила, що з 1 липня 2023 року в Україні планується повернення податків на паливо до довоєнного рівня. Відповідно, дорожчими стануть "абсолютно всі товари та послуги, у собівартості виробництва яких використано паливо".

Крім того, на галузі птахівництва негативно позначиться здорожчання зернових, олійних культур і продуктів їхньої переробки, які становлять основу комбікорму та найбільшу частку в собівартості продукції птахівництва. Також матиме таку саму ланцюгову реакцію зі збільшення вартості й інших складових, які формують собівартість виробництва м'яса птиці та яєць.

Цілком очевидно, що в разі реалізації зазначених ініціатив уже в липні галузь відчує наслідки підвищення вартості енергоресурсів через негативні зміни в структурі собівартості продукції, а з серпня виробники змушені будуть підвищувати оптово-відпускні ціни на продукцію птахівництва для кінцевих споживачів для покриття власних виробничих витрат, наголосили в галузевому об'єднанні.

Союз птахівників зазначив, що все це відбувається на тлі поступового відновлення обсягів виробництва м'яса птиці та яєць, які суттєво скоротилися протягом минулого року. При цьому промисловий сектор птахівництва продовжує інвестувати у виробництво.

"Ситуація з очікуваним зростанням вартості енергоносіїв може не лише нівелювати довгоочікувані здобутки, а й повернути галузь до стагнації та скорочення поголів'я птаха, який утримують у сільськогосподарських підприємствах", - аргументували своє прохання в бізнес-об'єднанні.

У повідомленні зазначається, що ціни на продукцію птахівництва фактично прив'язані до купівельної спроможності населення, яка була і залишається низькою. Постійне зростання собівартості виробництва призводить до значного зниження рентабельності. Результатом цього є зменшення обігових коштів, зниження конкурентоспроможності на зовнішніх ринках, збитковість і скорочення обсягів виробництва.

"Підвищення відпускних цін на власну продукцію не вихід із ситуації, для виробників це вимушений крок, оскільки наслідком завжди буде зниження попиту на продукцію і відповідно зникає потреба в подальшому розширенні виробництва", - пояснили в асоціації та закликали запровадити мораторій на підвищення тарифів на енергоносії.




Просмотров: 231
Другие новости