Компании

все компании

Японія та ЄС домовилися про співпрацю в забезпеченні економічної безпеки

28 червня 2023 року, 16:14
Представники Японії та ЄС у вівторок досягли угоди про посилення співпраці у сфері економічної безпеки за рахунок більш стабільних поставок напівпровідників і стратегічних матеріалів, повідомляє "Кіодо".

Подібні переговори Японії та ЄС з економічних питань відбуваються вже втретє. В онлайн-зустрічі взяли участь, зокрема, міністр економіки Японії Ясутосі Нісімура, глава японського МЗС Йосімаса Хаясі та виконавчий заступник голови Єврокомісії Валдіс Домбровскіс.

Сторони також погодилися вжити заходів проти використання КНР економічних важелів щодо інших держав для досягнення політичних цілей і здійснення впливу.

Попередні такі переговори відбулися в жовтні 2022 року. Тоді їхньою темою стало забезпечення стабільних поставок енергії та продовольства на тлі військової агресії РФ в Україні.

Тим часом японський уряд у вівторок оприлюднив доповідь, згідно з якою в умовах наростаючого технологічного суперництва США та КНР світовій економіці загрожує криза через розрив економічних зв'язків. У Токіо дійшли висновків, що серйозне зменшення економічного співробітництва завдасть удару "і по демократичних, і по авторитарних державах".

Однак, на думку укладачів доповіді, країни "глобального Півдня" однаково зможуть забезпечувати високі темпи економічного зростання, ведучи торгівлю одночасно з країнами Заходу на чолі зі США і блоком держав, очолюваних КНР і РФ. Водночас обидва об'єднання країн не зможуть повністю ізолювати одна одну і домогтися повного домінування у відносинах із "глобальним Півднем", резюмують автори документа.

Раніше у вівторок прем'єр Державної ради КНР Лі Цян, який брав участь у нараді Всесвітнього економічного форуму в Тяньцзіні, піддав критиці підхід, спрямований на скорочення економічних відносин із Китаєм.

"Деякі люди на Заході звеличують так зване зниження залежності, зниження ризиків. Я загалом вважаю, що це неправильні пропозиції", - сказав він.

По материалам: Кіодо





Просмотров: 246
Другие новости