Компании

все компании

Несприятлива погода призведе до зниження врожаю ячменю в Україні - експерти

28 червня 2023 року, 14:32
Несприятлива погода призведе до зниження врожаю ячменю в Україні - експерти Несприятливі погодні умови на півдні України можуть позначитися на врожайності ячменю, вплинуть на вал зібраного врожаю, а на тлі високих світових цін на культуру на ринок ячменю очікує період "цінових гойдалок", повідомили експерти аналітичного центру кооперативу "Пуск", створеного в рамках Всеукраїнської аграрної ради (ВАР).

"Через погодні умови на півдні фіксується зерно з низькою натурою, також є проблема вилягання ячменю, що негативно позначиться на врожайності культури. Така ситуація сприятиме зростанню цін на ячмінь, світовий ринок також входить у тренд зростання. Однак при розгортанні жнив можна очікувати тимчасового зниження попиту і цін на ячмінь", - пояснили аналітики.

За їхньою інформацією, наразі індикативна ціна на ячмінь становить 130$/т, але найближчим часом вона може піднятися до 145$/т. З огляду на погодні фактори, пропозиція поточного тижня не зросте. Вал ячменю можна очікувати після 15 липня, а до цього брак пропозиції може штовхати ціни на ринку вгору.

"Липень буде вкрай нестабільним місяцем на ринку ячменю і найнесприятливішим для реалізації: незважаючи на те, що низький урожай підтримуватиме ціни, позначки ризикують опуститися до $125/т. Проте вже з серпня почнеться зростання цін на ринку, яке сягне щонайменше 190-200 $/т, максимальні позначки можемо побачити в грудні", - прогнозують у "Пуску", додаючи, що після нещодавнього заколоту в РФ світові ринки активізувалися і ціни на зерно зросли.

Експерти розповіли, що найбільшим покупцем ячменю зараз є Китай, який планує закупити 7 млн тонн ячменю. Він багато контрактує з Франції, яка не зможе самостійно закрити такий обсяг.

Український ячмінь користуватиметься попитом Китаю, проте логістика залишається проблемним місцем поставок з України, - резюмували в "ПУСК".




Просмотров: 725
Другие новости