Компании

все компании

Кабмін затвердив план корпоратизації "Енергоатому"

28 червня 2023 року, 14:15
Кабінет міністрів на засіданні 27 червня 2023 року затвердив план перетворення держпідприємства "НАЕК "Енергоатом" на акціонерне товариство, 100% акцій якого належать державі, повідомила компанія в Телеграм.

"Це черговий крок виконання міжнародних зобов'язань України щодо приведення управління державними підприємствами у відповідність до найкращих світових стандартів корпоративного управління", - прокоментували в НАЕК.

Згідно з повідомленням міністерства економіки України, упродовж червня-липня 2023 року має бути проведено повну інвентаризацію майна підприємства та відібрано компанію для проведення незалежної оцінки майна.

У листопаді має бути затверджено акт оцінки майна, підготовлено проєкти урядових рішень про затвердження передавального акта майна до статутного капіталу АТ;

Випуск акцій "Енергоатому" заплановано на грудень, а завершення процесу перетворення держпідприємства на АТ очікується до березня 2024 року.

Як повідомлялося з посиланням на президента "Енергоатом" Петра Котіна, НАЕК розраховує завершити корпоратизацію підприємства, за оптимістичними оцінками, за півроку, за песимістичними - за рік.

"Йде дуже багато процесів зараз і, зокрема, основне - це проведення інвентаризації всіх активів, а також збір звернень кредиторів. Це така непроста процедура", - сказав він у середині червня.

При цьому він уточнив, що щодо окупованої російськими загарбниками Запорізької АЕС "будуть поки що використані попередні, довоєнні дані інвентаризації, а потім (після повернення станції під контроль України - ІФ-У) будемо коригувати".

На початку травня Кабінет міністрів розпочав процедуру реорганізації держпідприємства шляхом його перетворення на АТ "Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом", 100% акцій у статутному капіталі якого належать державі та не підлягають приватизації або відчуженню в інший спосіб.

Кабмін також створив комісію з перетворення "Енергоатому" і затвердив її склад, встановив строк заявлення кредиторами своїх вимог до підприємства - два місяці, і утворив інвентаризаційну комісію.

Перед цим 17 березня 2023 року президент Володимир Зеленський підписав Закон "Про особливості утворення акціонерного товариства "НАЕК "Енергоатом".

"Енергоатом" є оператором усіх чотирьох діючих АЕС України. Експлуатує Запорізьку, Південноукраїнську, Рівненську та Хмельницьку станції з 15 енергоблоками, оснащеними водо-водяними енергетичними реакторами, загальною встановленою електричною потужністю 13,8 ГВт. ЗАЕС потужністю 6 ГВт перебуває в окупації РФ з 4 травня 2022 року.




Просмотров: 223
Другие новости