Компании

все компании

Фінкомітет Ради пропонують обмежити ставку за споживчими кредитами

26 червня 2023 року, 18:10
Обмежити відсоткову ставку за споживчими кредитами 1% на добу - такий законопроєкт №9422 ініціював із 12-ма колегами голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев, тоді як нещодавно Нацбанк пропонував більш жорстку стелю - 0,8% на добу.

"Сьогодні фіксуються надвисокі ціни на ринку мікрокредитування: номінальна ставка може сягати 5% на день, а середня номінальна річна відсоткова ставка - понад 1000% річних. Саме тому ініціювали з колегами законопроєкт щодо удосконалення державного регулювання ринків фінансових послуг", - написав Гетманцев у Телеграм-каналі в понеділок.

Ставка 1% на добу за формулою складного відсотка виводить на річну ставку близько 3880%, 0,08% - 1930%.

За словами голови комітету, пропонується також заборонити кредитору вимагати сплати будь-яких платежів, не зазначених у договорі про споживчий кредит, а також подовжувати в односторонньому порядку строк користування кредитом - пролонгація має здійснюватися виключно шляхом укладення додаткового договору за домовленістю сторін.

Гетманцев наголосив, що законопроєкт передбачає передачу кредитором інформації про всі споживчі кредити незалежно від суми в бюро кредитних історій.

Текст законопроєкту поки що відсутній на сайті парламенту.

Нацбанк у своєму повідомленні від 1 травня про запропоновані зміни до закону "Про споживче кредитування" пропонував надати регулятору право встановлювати мінімальні вимоги до процесу перевірки кредитоспроможності позичальника. "Оскільки на сьогодні окремі фінансові компанії не мають подібних вимог, оцінка кредитоспроможності позичальника практично не здійснюється. Водночас сам кредитор свідомо обирає бізнес-модель, за якої сумлінний позичальник платить захмарні відсотки не тільки за себе, а й за тих, хто не виконує своїх зобов'язань", - пояснював НБУ.

Крім того, Нацбанк ініціював додаткові штрафні санкції за порушення встановлених вимог, оскільки правила без відповідальності за їх порушення зазвичай не діють.




Просмотров: 232
Другие новости