Компании

все компании

Інвесткомпанія BlackRock завершила перший етап концепції та проектування майбутнього Фонду розвитку України

23 червня 2023 року, 10:40
Інвестиційна компанія BlackRock завершила перший етап - концепції та проєктування - майбутнього Фонду розвитку України (UDF) і презентувала його в рамках Конференції з відновлення України (URC2023) у Лондоні.

"Наразі ми переходимо до другого етапу, який буде дуже важливий щодо нормативних деталей, правил: як це влаштовано? як регулюється? які люди управлятимуть фондом? як забезпечити належне управління на рівні нагляду?" - зазначив віце-голова BlackRock Філіп Гільдебранд (Philipp Hildebrand) на конференції.

За його словами, серед інших важливих питань - створення механізму належної обачності для опрацювання потоку угод і гарантії того, що буде достатній потік угод для вкладення капіталу після його залучення до фонду.

Говорячи про можливі обсяги приватних інвестицій, Гільдебранд назвав суму від $50 млрд до $60 млрд.

"Ми хотіли б почати з пільгового (concessional) капіталу, можливо, близько кількох мільярдів (couple of billion)", - зазначив він.

Представник BlackRock зазначив, що за ці кошти можуть бути зроблені перші кілька угод, які підтвердять концепцію, покажуть реальні потоки інвестицій, і на їхній основі вже можна буде масштабувати роботу.

За його словами, залучення такого пільгового капіталу дасть змогу знизити ризики, що необхідно для мобілізації великих пулів інвестицій. Крім потоку проєктів необхідне також бездоганне управління, додав Гільдебранд.

Він повідомив, що перше зобов'язання внести кошти до фонду під час URC2023 зробив австралійський бізнесмен, голова інвестиційної компанії Tattarang і компанії Fortescue Metals Ендрю Форрест (Andrew Forrest).

Віце-голова BlackRock висловив сподівання, що через 20 років UDF буде таким самим вагомим інститутом, як Temasek у Сінгапурі.

"Але нам потрібно почати з реалістичних цифр і почати з фактичного підтвердження концепції шляхом визначення фактичних інвестицій", - вкотре зазначив він.

Гільдебранд підкреслив, що також необхідна якась перспектива встановлення миру. "Якщо ви хочете мобілізувати приватний капітал у такому масштабі, має бути така перспектива", - пояснив інвестбанкір.

Він уточнив, що BlackRock здійснює цю роботу на безоплатній основі, консультуючи уряд, і висловив побажання, щоб у майбутньому в проекті цьому брали участь європейські фінансові інститути.

Керуючий директор Rothschild&Co Middle East Limited Джованні Сальветті (Giovanni Salvetti) також наголосив на важливості здійснення кількох пілотних успішних угод, що могли б потрапити на першу шпальту Financial Times, стати прикладом і кращим стимулом для інших інвесторів, аніж різноманітні конференції.

"Хоробрість заразлива. Не тільки в захисті Батьківщини, а й у бізнесі", - сказав інвестбанкір.

За його словами, він зараз працює над трьома можливими угодами на суму понад $100 млн з інвесторами, які готові розглянути можливість інвестування в реальні активи в Україні до завершення війни, але вони також хочуть мати довгострокову перспективу. У зв'язку з цим поява інструментів страхування інвестицій від військових ризиків є дуже важливою, додав Сальветті.

Загалом він повідомив, що за останні 15 років Rothschild&Co так чи інакше брали участь у 80% угод в Україні на суму $53 млрд, тож у компанії є доступ до інформації про те, чого хочуть інвестори і що вони шукають.

За словами інвестбанкіра, він зараз бачить три типи інвесторів, які дивляться на Україну наразі. По-перше, суперспекулятивні інвестори, які інвестують у єврооблігації і хочуть подвоїти свої гроші за рік.

"Цим людям не потрібно нічого з того, що ви готуєте, вони вже вклали через п'ять днів після початку війни сотні мільйонів доларів. І вони подвоїли, потроїли гроші, поки ми говоримо", - вказав Сальветті, водночас зазначивши, що такі інвестиції нічого не приносять на внутрішній ринок.

Другою категорією інвесторів він назвав не таких спекулятивних, але сміливих інвесторів, які готові вкладати до завершення війни і ще не визначилися, тоді як третя категорія - це базові інвестори. На думку представника Rothschild&Co, залучити третю категорію сьогодні буде доволі складно, бо їм потрібна безпека, макроекономічні перспективи і дуже тверді правові норми.

"Тому, я думаю, що ми повинні зосередитися на тій (категорії інвесторів), які вже зараз можуть ризикнути", - підсумував Сальветті.




Просмотров: 195
Другие новости