Компании

все компании

Банки надали експортерам кредити на 381 млн грн під страхове покриття ЕКА

19 червня 2023 року, 15:57
Банки у січні-травні 2023 року надали кредитів експортерам на суму 380,76 млн грн під страхове покриття Експортно-кредитного агентства (ЕКА), за їхній рахунок уже профінансовано або буде профінансовано виконання експортних угод на суму 1,41 млрд грн, повідомила пресслужба Мінекономіки.

"Ми бачимо результати співпраці ЕКА та банків - це збережені та створені робочі місця, врятований бізнес і сплачені податки. В умовах воєнного часу це велике досягнення. Тому Мінекономіки працює над тим, щоб збільшити інституційну спроможність агентства як через збільшення статутного капіталу, так і за рахунок розширення переліку інструментів, які воно може використовувати, а також через перестрахування ризиків", - процитувало Мінекономіки на сайті в суботу першу віцепрем'єрку - міністерку економіки Юлію Свириденко.

Згідно з повідомленням, від початку запуску в ЕКА страхування експортних кредитів банками надали експортерам 670,5 млн грн, що дало змогу бізнесу забезпечити виконання експортних угод на суму в 4,63 млрд грн.

Загальна сума підтриманого експорту за всіма продуктами ЕКА - 4,758 млрд грн, з яких - 130,599 млн грн - експорт, договори за яким були застраховані в ЕКА.

За масштабом підтримки експорту лідерство утримують Запорізька область із 2,409 млрд грн, Київ - 781,769 млн грн і Вінницька область - 345,525 млн грн.

Серед товарних категорій найпопулярнішими залишаються електричні машини та обладнання (2,333 млрд грн), харчові продукти (806,855 млн грн), папір і картон (312,902 млн грн). Найбільші суми підтриманого експорту зафіксовано в поставках харчових продуктів (група 21) - 1632,17 млн грн, зазначили в Мінекономіки.

Наразі з ЕКА співпрацюють вісім банків за таким видом підтримки експорту, шість із яких (Ощадбанк, Укргазбанк, Укрексімбанк, ПриватБанк, "Кредо" та ПУМБ) підписали з Експортно-кредитним агентством угоди про портфельне страхування наданих кредитів на виконання експортних угод.

Згідно з умовами партнерства, банк самостійно ухвалює рішення про надання експортеру беззаставного кредиту. Максимальна сума такої позики - 20 млн грн. Кредити від 20 млн грн банки можуть надавати на умовах індивідуального страхування із залученням фахівців ЕКА для оцінки договору зовнішньоекономічної діяльності, виконання якого планують прокредитувати, нагадали в міністерстві.

За його інформацією, серед банків, що надають кредитну підтримку експортерам, лідером за сумою підтриманого експорту є Ощадбанк із 2,9 млрд грн. Друге і третє місце належать Укргазбанку і Райффайзен банку з 683,18 млн грн і 605,33 млн грн відповідно. Суми виданих кредитів Ощадбанком і Райффайзен банком практично однакові - 210,37 млн грн і 210 млн грн відповідно, Укргазбанк посідає третю позицію із сумою 168,57 млн грн.

Як повідомлялося, 2022 року НБУ вніс страховий поліс ЕКА до переліку видів прийнятного забезпечення за кредитами (постанова НБУ №351), що дає змогу банкам надавати бізнесу позики на виконання експортного контракту без застави майна. Таке кредитування уряд дозволяє поєднувати з програмою підтримки бізнесу "Доступні кредити 5-7-9%".




Просмотров: 244
Другие новости