Компании

все компании

Корпоратизація "Енергоатому" може відбутися за півроку - думка

16 червня 2023 року, 10:34
Корпоратизація "Енергоатому" може відбутися за півроку - думка
НАЕК "Енергоатом" розраховує завершити корпоратизацію підприємства, за оптимістичними оцінками, за півроку, за песимістичними - за рік, повідомив президент компанії Петро Котін.

"Корпоратизація "Енергоатому" рухається в досить швидкому темпі. За песимістичними оцінками - рік і ми будемо повністю корпоратизовані. Якщо оптимістично - півроку. Йде дуже багато процесів зараз і в тому числі основне - це проведення інвентаризації всіх активів, а також збір звернень кредиторів. Це така непроста процедура", - сказав Котін у коментарі журналістам під час відвідування однієї з АЕС.

При цьому він уточнив, що щодо окупованої російськими загарбниками Запорізької АЕС "будуть поки що використані попередні, довоєнні дані інвентаризації, а потім (після повернення станції під контроль України - ЕР) будемо коригувати".

Як повідомлялося, на початку травня Кабінет міністрів реорганізував держпідприємство шляхом його перетворення на АТ "Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом", 100% акцій у статутному капіталі якого належать державі та не підлягають приватизації або відчуженню в інший спосіб.

Як зазначив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль, це підвищить ефективність управління, залучить додаткові кошти на реалізацію нових проєктів і посилить енергетичну незалежність.

Кабмін також створив комісію з перетворення "Енергоатому" і затвердив її склад, встановив термін заявлення кредиторами своїх вимог до підприємства - два місяці, і утворив інвентаризаційну комісію.

Перед цим Верховна Рада України 6 лютого 2023 року підтримала в другому читанні законопроєкт №8067 про корпоратизацію держпідприємства НАЕК "Енергоатом".

Корпоратизація "Енергоатому" передбачена кредитною угодою між компанією та Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР) і ратифікованою Верховною Радою гарантійною угодою "Комплексна узагальнена програма підвищення рівня безпеки енергоблоків атомних станцій".

"Енергоатом" є оператором усіх чотирьох діючих АЕС України. Експлуатує Запорізьку, Південноукраїнську, Рівненську та Хмельницьку станції з 15 енергоблоками, оснащеними водо-водяними енергетичними реакторами, загальною встановленою електричною потужністю 13,8 ГВт. ЗАЕС потужністю 6 ГВт перебуває в окупації РФ з 4 травня 2022 року.




Просмотров: 662
Другие новости