Компании

все компании

Компанія Swiss Re виявляє нові ризики

16 червня 2023 року, 14:15
Звіт перестрахувальної компанії Swiss Re SONAR за 2023 рік охоплює 17 нових ризиків і тенденцій у технологічних, економічних, соціальних та екологічних галузях, повідомила Swiss Re на сайті.

За її даними, майбутні загрози включають зловмисні атаки на системи штучного інтелекту, потенційні сутички через нові торгові шляхи в Арктиці та небезпеки використання технологій для охолодження Землі.

Одним з основних ризиків, що виникають, зазначених у звіті SONAR, який охоплює технологічні, економічні, соціальні та екологічні проблеми, є "відкриття Арктики". Оскільки Північний Льодовитий океан і прилегла до нього земля прогріваються вдвічі-втричі швидше, ніж інша частина земної кулі, лід тане і відкриваються нові короткі морські шляхи. Проте цей район є осередком потенційної геополітичної напруженості, що викликає побоювання з приводу того, як економічна діяльність і пов'язані з нею ризики будуть контролюватися в регіоні.

Більш футуристичний, але потенційно значний ризик, вивчений SONAR, - технологія управління сонячним випромінюванням (SRM), яку можна використовувати для охолодження землі. Хоча це не усуває основну причину глобального потепління, а саме викиди парникових газів, але може допомогти знизити глобальні температури.

Однак, наголошується у звіті, такі методи, як введення в атмосферу частинок із високою здатністю відбиття сонячного світла назад у космос, можуть відкрити абсолютно новий набір екологічних ризиків і потенціал для міжнародних конфліктів.

"Якщо впровадити, а потім раптово припинити, результатом SRM може стати швидке підвищення температури, що викликає відповідні погодні ефекти. Це може призвести до збільшення або географічного зсуву екстремальних погодних явищ, таких як посухи або урагани. Питання полягатиме в тому, як компенсувати тим, хто відчуває негативні наслідки", - йдеться у звіті.

Ще один новий ризик у технологічному просторі може бути пов'язаний зі складними системами машинного навчання і штучним інтелектом (ШІ). Ці дві високоефективні сфери є рушійною силою наступної хвилі технологічних досягнень. Однак у міру збільшення використання ШІ зростають і можливі ризики. Професійні хакери можуть не тільки обдурити моделі, змусивши їх робити помилки або витік інформації, вони також можуть завдати шкоди продуктивності моделі, спотворюючи навчальні дані або крадучи і витягуючи моделі машинного навчання.

У звіті SONAR підкреслюється, що поширення ШІ збільшує можливості для шахрайства і втрати інтелектуальної власності, таких як фальшиві рейтинги кредитоспроможності або помилкові страхові оцінки.

В автострахуванні системи управління претензіями на основі ШІ можна навіть обдурити, змусивши побачити величезний збиток там, де його немає. Якщо ШІ буде зламаний, це може навіть призвести до фізичної шкоди, викликаючи автокатастрофи або помилкові медичні діагнози.

Swiss Re - одна з найбільших перестрахувальних компаній у світі. Заснована 1863 року. Штаб-квартира компанії розташована в Цюриху (Швейцарія).




Просмотров: 194
Другие новости