Компании

все компании

ФДМ України домігся сплати 194 млн грн за купівлю Косарського спиртзаводу

16 червня 2023 року, 11:08
Фонд держмайна (ФДМ) домігся сплати 194,4 млн грн за купівлю Косарського спиртозаводу (с. Косарі та м. Сміла Черкаської обл.) від ТОВ "Агрофірма ім. Горького" (Київ), що входить до складу агрохолдингу Ristone Holdings, повідомляють у Facebook Фонду.

У ФДМ нагадали, що приватизаційний аукціон відбувся майже півтора року тому - 1 листопада 2021 року. На торгах ціна підвищилася в 3,3 раза - до 162 млн грн зі стартових 49,4 млн грн. Згодом переможець подав позов до суду й аргументував свої дії тим, що нібито ФДМ "не повідомив про недоліки майна спиртзаводу, які могли завадити переможцю повноцінно використовувати підприємство".

"3 травня 2023 року Господарський суд Києва, спираючись на проведену судову експертизу, відмовив позивачу в задоволенні позову. Сьогодні кошти від приватизації надійшли до держбюджету і працюватимуть на посилення нашої обороноздатності", - зазначено в повідомленні Фонду.

За даними на сайті ФДМ, актив, що приватизується, складається з 1,36 тис. найменувань будівель, споруд, рухомого та іншого майна, зокрема виробничого корпусу, бродильного відділення, зерносховища і спиртосховища, бардонасосної станції, фірмового магазину, свиноферми, складів, ангарів тощо.

Об'єкт оснащений основним технологічним обладнанням, а також необхідними комунікаціями. Потужності заводу дають змогу виробляти близько 35 тис. літрів спирту на рік.

Підприємство розташоване на дев'яти земельних ділянках загальною площею 75,74 га в с. Косарі та м. Сміла.

Група компаній Ristone Holdings - сільськогосподарський вертикально інтегрований холдинг, до складу якого входять: ТОВ "Дніпромлин", ТОВ "Хлібзавод №10", ТОВ "Орільський об'єднаний елеватор", ТОВ "Агрофірма Орільська", ТОВ "Агроальянс", ДП "Агрофірма "Вікторія", ТОВ "Агрофірма ім.Горького", СТОВ "Злагода" та ін.

Ristone Holdings обробляє 65,8 тис. га на території Дніпропетровської, Харківської та Запорізької областей. Займається вирощуванням зернових і технічних культур, тваринництвом, виробництвом і оптово-роздрібною торгівлею сільгосппродукцією, зокрема борошном, хлібом, хлібобулочною продукцією тощо.

Засновником і головою наглядової ради групи компаній є Вадим Нестеренко.

Як повідомлялося, керуючий партнер Національної електронної біржі Євгенія Божко написала в грудні цього року у Facebook, що "Агрофірма ім.Горького" не може реалізувати своє право на приватизацію Косарського спиртзаводу, оскільки половина ємностей для зберігання готової продукції на підприємстві заповнена спиртом, який перебуває під арештом із 2012 року, що унеможливлює відчуження активу.

Приватизація спиртової галузі передбачає продаж Фондом держмайна 41 спиртзаводу ДП "Укрспирт" і ще 37 заводів, об'єднаних у концерн "Укрспирт". Загалом очікується залучити близько 2 млрд грн. У 2020 році сума продажу активів на 20 аукціонах склала 1,26 млрд грн.




Просмотров: 203
Другие новости