Компании

все компании

Румунія виступила за продовження заборони на імпорт і розширення списку заборонених для ввезення агро товарів з України

15 червня 2023 року, 14:20

Міністр з питань сільського господарства та розвитку сільських територій Румунії Флорін Барбу має намір просити Європейську Комісію продовжити обмеження на імпорт сільгосптоварів з України до кінця року і розширити список забороненої для ввезення агропродукції.

"Заборона діє до 15 вересня. Я проведу дискусію зі своїми колегами з інших країн, і ми будемо просити продовження до 31 грудня. Крім ріпаку, пшениці, кукурудзи, соняшнику я постараюся додати ще до 10 продуктів", - цитує Euractiv виступ Барбу в парламенті Румунії в середу.

За його словами, до списку заборон на імпорт можуть бути включені мед і м'ясо, а також "інші румунські пріоритети, щоб фермери могли продавати місцеву продукцію".

Як повідомлялося, заборона ЄС на імпорт пшениці, кукурудзи, ріпаку та соняшнику з України набула чинності 2 травня та замінила односторонні рішення про заборону імпорту, запроваджені прикордонними з Україною країнами, зокрема Польщею, Болгарією, Угорщиною та Словаччиною, на порушення Угоди про асоціацію та внутрішніх норм Євросоюзу ще з 28 квітня.

Як зазначав ЄС, Болгарія, Угорщина, Польща та Словаччина зобов'язалися скасувати односторонні заходи щодо цих та всіх інших видів агропродукції походженням з України, а також вільно пропускати транзит.

Єврокомісія 5 червня продовжила до 15 вересня обмеження на імпорт пшениці, кукурудзи, ріпаку, насіння соняшнику з України до Болгарії, Угорщини, Польщі, Румунії та Словаччини, вважаючи, що спровоковані таким імпортом проблеми ще не подолано. У новому регламенті відсутня можливість постачати на ринки зазначених країн цих зернових та олійних за контрактами, укладеними до 2 травня.

Румунія була єдиною з п'яти прифронтових країн, яка не запроваджувала заборону на імпорт українських сільгосптоварів до офіційного рішення Європейської Комісії.





Просмотров: 177
Другие новости