Компании

все компании

Венеціанська комісія рекомендувала переглянути низку положень закону України "Про нацменшини"

13 червня 2023 року, 17:13
Венеціанська комісія рекомендує переглянути або уточнити низку положень закону "Про національні меншини (спільноти)", зокрема видалити зобов'язання щодо перекладу українською мовою інформації про публічні заходи або хоча б переглянути його на основі принципу пропорційності.

"З тексту висновку: Венеціанська комісія "високо оцінює прагнення української влади врахувати міжнародні та європейські стандарти щодо захисту меншин, а також - хоча й обмеженою мірою - деякі критичні зауваження, висловлені Комісією в попередніх висновках". - йдеться в повідомленні пресслужби віцепрем'єр-міністерки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольги Стефанішиної.

Зазначається, що водночас Венеціанська комісія рекомендує переглянути або уточнити низку положень закону "Про національні меншини (спільноти)".

Зокрема, рекомендується: поширити право на організацію заходів мовами меншин на всіх осіб; видалити зобов'язання щодо забезпечення перекладу українською мовою інформації про публічні заходи або принаймні переглянути його у світлі принципу пропорційності; переглянути зобов'язання, пов'язані з виданням книжок мовами нацменшин та книжкових крамницях; забезпечити більшу правову визначеність щодо можливості перекладу офіційних написів та загальної інформації мовою меншини.

Крім того, рекомендується передбачити в законі критерії для ухвалення методології, щоб забезпечити використання мов меншин у контактах з адміністративними органами згідно з нормами Рамкової конвенції про захист національних меншин та зобов'язань України відповідно до норм Європейської хартії регіональних мов.




Просмотров: 269
Другие новости