Компании

все компании

Верховна Рада ухвалила закон про захист прав споживачів

12 червня 2023 року, 12:33
Верховна Рада 10 червня ухвалила в другому читанні та в цілому урядовий законопроєкт про захист прав споживачів (№6134).

Згідно з інформацією на сайті парламенту, "за" проголосувало 263 народні депутати за необхідного мінімуму в 226 голосів, проте стенограма засідання поки відсутня.

Як зазначив представник Кабміну у Верховній Раді Тарас Мельничук у Telegram, законопроєкт було розроблено з метою наближення національного законодавства про захист прав споживачів до законодавства ЄС та гармонізації системи захисту прав споживачів в Україні з принципами, підходами та практиками ЄС.

За його словами, документ дасть змогу, зокрема, досягти сумісності між системами захисту прав споживачів України та ЄС; підвищити рівень захисту прав споживачів у сфері електронної торгівлі; створити рівні умови для здійснення електронної торгівлі суб'єктами господарювання та чесної конкуренції та зменшити навантаження на бізнес шляхом усунення застарілих норм.

Законопроєкт було внесено в Раду ще в жовтні 2021 року, ухвалено в першому читанні - у жовтні 2022 року, а потім ще кілька разів доопрацьовували, зокрема після зауважень Нацагентства із запобігання корупції.

Як зазначив комітет за підсумками повторного розгляду зауважень, із 324 пропозицій було повністю враховано 125, а 6 частково.

Серед нововведень закону, зокрема, Портал е-покупець - єдиний державний веб-портал для споживачів у сфері електронної комерції. Це електронна інформаційно-комунікаційна система, у межах якої здійснюються збирання, накопичення, оброблення, захист, облік та надання споживачам інформації про суб'єктів електронної комерції, а також комунікація суб'єктів електронної комерції, споживачів і держрегулятора.




Просмотров: 200
Другие новости