Компании

все компании

Верховна Рада прийняла за основу закон про меліорацію

12 червня 2023 року, 16:48
Верховна Рада 10 червня ухвалила за основу законопроєкт про вдосконалення системи управління об'єктами інженерної інфраструктури меліоративних систем (№7577).

Згідно з інформацією на сайті парламенту, "за" проголосувало 237 народних депутатів за необхідного мінімуму в 226 голосів.

Ухваленим законопроєктом дається старт другому етапу реалізації Стратегії зрошення та дренажу на період 2030 року для оптимізації видатків держбюджету на фінансування утримання та експлуатацію меліоративних систем держвласності, що дасть змогу перейти на систему самофінансування, визначить функції центральних та місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування зі зрошення та дренажу.

Документом також запроваджується єдиний підхід до формування тарифів, пов'язаних із подачею води для потреб зрошення та водовідведенням для потреб дренажу.

Передбачається внесення змін до Водного, Земельного та Господарського кодексів України, а також низки профільних законопроєктів для створення операторів об'єктів меліоративних систем держвласності, які утворюються як державні некомерційні підприємства.

Крім того, затверджено механізм передачі державної меліоративної інфраструктури операторам за "спрощеною" процедурою реорганізації існуючих бюджетних організацій в операторів (за аналогією з процедурою, що була реалізована під час реорганізації держпідприємств АТ "Укрзалізниця").

Для управління оператором до їхніх наглядових рад залучатимуть усіх зацікавлених водокористувачів з аграрного та промислового сектору, а також комунальних підприємств та організацій, що користуються послугами меліоративної системи.

Із забезпечення фінансової прозорості буде унеможливлено крос-субсидування однієї системи за рахунок іншої. Документом впроваджуються двоставкові тарифи з постійною та змінною складовими. До тарифів також включається інвестиційна складова.




Просмотров: 250
Другие новости