Компании

все компании

Фондові ринки АТР піднімаються, Китай показує слабке зростання

9 червня 2023 року, 12:39
Фондові індекси Азіатсько-Тихоокеанського регіону піднімаються в п'ятницю слідом за Волл-стріт.

Статдані Мінпраці США, оприлюднені напередодні, показали зростання кількості заявок на допомогу з безробіття в країні до максимального рівня з жовтня 2021 року. Це було сприйнято інвесторами як сигнал того, що посилення грошово-кредитної політики Федеральною резервною системою (ФРС) почало позначатися на американському ринку праці.

Впевненість трейдерів у тому, що ФРС зробить паузу в циклі підйому ставки в червні, збільшилася після публікації статданих, зазначає Market Watch. Це підтримує акції представників IT-сектора та інших компаній, залежних від економічного циклу.

Японський фондовий індекс Nikkei додає 1,9% на торгах у п'ятницю. Впевнений підйом демонструють акції Fast Retailing (+4,4%), Advantest Corp. (+1,9%), Keyence Corp. (+1,9%), Toyota Motor (+1,3%), Sony Group (+2,4%).

Китайський фондовий індекс Shanghai Composite збільшився на 0,06%, гонконгський Hang Seng - на 0,35%.

Темпи зростання споживчих цін (індекс CPI) у Китаї в травні прискорилися до 0,2% у річному вираженні з 0,1% місяцем раніше, йдеться у звіті Державного статистичного управління (ДСУ). Аналітики в середньому прогнозували посилення інфляції до 0,3%, зазначає Trading Economics.

Ціни виробників (індекс PPI) у КНР минулого місяця зменшилися на 4,6% у річному вираженні (-3,6% у квітні). Падіння стало максимальним з лютого 2016 року, воно спостерігається вже вісім місяців поспіль на тлі ослаблення попиту і уповільнення темпів зростання цін на сировину, зазначає Trading Economics.

"Ризик дефляції в Китаї, що зберігається, продовжує чинити тиск на економіку, - зазначає головний економіст Pinpoint Asset Management Чжівей Чжан. - Останні індикатори стійко сигналізують про охолодження економіки".

Трейдери чекають від китайської влади нових заходів стимулювання економічної активності, зокрема, пом'якшення грошово-кредитної політики Народним банком Китаю, що дає підтримку фондовому ринку.

Акції China Pacific Insurance подорожчали під час торгів на 1,6%, Contemporary Amperex Technology - на 1,1%, Zijin Mining Group - на 0,5%, Great Wall Motor - на 0,7%. Водночас дешевшають папери China Construction Bank (-0,6%), China Railway Group (-1,3%), China Shipbuilding Industry - на 1,1%.

Серед лідерів зростання в Гонконзі акції PetroChina Co. (+2%), Meituan (+2%), Tencent Holdings (+0,5%). Дешевшають акції JD Health International (-1,2%), Alibaba Health Information Technology (-1,5%), Xiaomi Corp. (-0,9%).

Австралійський фондовий індекс S&P/ASX 200 піднявся на 0,35%, південнокорейський Kospi - на 1%.

У Сіднеї дорожчають акції BHP Group (+1,2%), Rio Tinto (+0,6%), Fortescue Metals (+1,2%) і Pilbara Minerals (+0,5%).

По материалам: MarketWatch





Просмотров: 231
Другие новости