Компании

все компании

Клайпедський порт планує створити виробництво водню за 7 млн євро

31 травня 2023 року, 11:08
Клайпедський морський порт має намір реалізувати проект створення виробництва "зеленого" водню, повідомила дирекція порту.

Загальна вартість проекту становить 7 млн євро, а початок його реалізації заплановано на весну 2024 року. Наразі проводиться оцінка впливу на навколишнє середовище будівництва в порту водневої установки і пунктів заправки.

"Дирекції Клайпедського морського порту, яка має намір розвивати виробництво "зеленого" водню, виділено 4,8 млн євро допомоги Євросоюзу. На ці кошти планується встановлення електролізера з обладнанням", - йдеться в повідомленні на сайті компанії.

"Водень вироблятиметься з використанням електролізера з мембраною з полімерного електроліту потужністю до 2 МВт. Підраховано, що з середини 2025 року для громадського наземного та водного транспорту буде потрібно щорічно виробляти до 70 тонн водню", - зазначає дирекція.

Порт має намір придбати судно-збирач відходів, що працює на "зеленому" паливі. Водень планується використовувати для власних потреб, а також заправляти комерційні судна. Частину надаватимуть Klaipedos autobusu parkas для заправки громадського транспорту.

"Клайпедський порт йде в ногу з найбільшими портами світу, які більше не вважають водень віддаленим майбутнім. Тільки у 2022 році у світі замовлено 275 суден, що працюють на альтернативному паливі. Кошти, виділені ЄС на створення бази з виробництва водню в Клайпеді, є лише доказом того, що ми твердо йдемо шляхом захисту навколишнього середовища від CO2. У майбутньому попереду ще багато роботи, щоб мати таку базу", - наводяться в повідомленні слова генерального директора морського порту Альгіса Латакаса.

В іншому повідомленні дирекції йдеться про те, що чистий прибуток порту торік знизився на 33% відносно 2021 року і становив 24,5 млн євро, доходи - на 9%, до 60,7 млн євро. У 2022 році порт перевалив 36 млн тонн вантажів - на 21% менше, ніж роком раніше. Інвестиції зросли на 60% - до 66,2 млн євро.

Дирекція Клайпедського морського порту виплатила державі 7,7 млн євро дивідендів за 2022 рік.

"З цього року ДП "Дирекція Клайпедського державного морського порту" стало акціонерним товариством, усі акції якого належать Литовській державі, а органом, що реалізує права та обов'язки власника, є міністерство транспорту. Із чистого прибутку 2022 року 14,23 млн євро конвертується в акції Дирекції, яка змінює організаційно-правову форму", - йдеться в матеріалах.

Дирекція зазначає, що після того, як стала АТ, "відкрилися ширші можливості для додаткової діяльності", зокрема з виробництва водню.




Просмотров: 264
Другие новости