Компании

все компании

Фондові індекси Європи знижуються на слабких статданих з Китаю

31 травня 2023 року, 17:21
Фондові індекси Європи знижуються на слабких статданих з Китаю

Європейські фондові індекси в середу переважно знижуються на слабких статданих з Китаю і невизначеності навколо стелі держборгу США, угоду щодо якої сьогодні розгляне Палата представників.

Зведений індекс найбільших європейських компаній Stoxx Europe 600 до 12:10 кв знизився на 0,12% і становив 456,1 пункту. Під час сесії індикатор опускався до мінімуму з 31 березня, зазначає Trading Economics.

Британський індикатор FTSE 100 втрачає 0,1%, німецький DAX - 0,3%, французький CAC 40 - 0,4%, італійський FTSE MIB - 0,2%. DAX у моменті досягав мінімального значення з 4 травня.

Зі свого боку, іспанський IBEX 35 піднімається на 0,1%.

Індекс менеджерів із закупівель (PMI) у переробній промисловості Китаю, за даними Державного статистичного управління КНР, знизився в травні до 48,8 пункту порівняно з 49,2 пункту місяцем раніше, оновивши мінімум за п'ять місяців. Експерти в середньому очікували зростання індикатора до 49,4 пункту.

Значення індексу нижче позначки в 50 пунктів вказує на скорочення активності в промисловому секторі. Індикатор перебуває нижче цього рівня другий місяць поспіль.

Тим часом французький національний статистичний інститут Insee підтвердив попередню оцінку зростання ВВП країни в першому кварталі на рівні 0,2%. Аналітики також не очікували перегляду.

За попередніми даними, споживчі ціни, гармонізовані зі стандартами Європейського союзу, у травні збільшилися у Франції на 6% у річному вираженні. Таким чином, темпи зростання сповільнилися порівняно з 6,9% у квітні й оновили мінімум за рік. Експерти очікували уповільнення до 6,4%.

Італійське статистичне агентство Istat несподівано змінило попередню оцінку зростання ВВП країни в першому кварталі. Згідно з остаточними даними, показник становив 0,6% проти 0,5%, про які повідомлялося раніше. У жовтні-грудні 2022 року економіка Італії скоротилася на 0,1%.

Крім того, у Німеччині кількість безробітних цього місяця підвищилася на 9 тис. порівняно з квітнем - до 2,573 млн осіб. Зростання було слабшим за прогноз, який передбачав підйом на 13,5 тис. Безробіття в країні в травні залишилося на рівні 5,6%, як і очікувалося.

Акції британського страховика Prudential Plc дешевшають на 2,7% після новин про звільнення фіндиректора Джеймса Тернера на тлі розслідування ситуації, пов'язаної з корпоративним кодексом поведінки та рекрутингом.

У Франції скорочується капіталізація виробників товарів класу "люкс", включно з Kering - на 2,5%, Hermes - на 2,2%, LVMH - на 1,5%.

Котирування паперів нафтових компаній опускаються слідом за цінами на нафту, зокрема Shell - на 1,1%, BP Plc - на 1,4%, TotalEnergies - на 0,4%.

Акції іспанських телекомунікаційних компаній тим часом дорожчають. Папери Telefonica додають у вартості 1,4%, Cellnex Telecom - 1,1%. Також зростає ринкова ціна банків: Bankinter - на 1%, CaixaBank і Banco de Sabadell - на 0,3%.

Серед компонентів Stoxx 600 лідером підйому, як і у вівторок, виступають акції німецької енергетичної компанії Uniper, чиї котирування зростають на 11,6%.




Просмотров: 297
Другие новости