Компании

все компании

Медична наука та сучасні рішення для психічного здоров'я та підтримки українців від CSD LAB

30 травня 2023 року, 15:53
Медична наука та сучасні рішення для психічного здоров'я та підтримки українців від CSD LAB

Військова агресія рф в Україні зумовила нові виклики для нашої країни. І, на жаль, війна не лише забирає життя наших співвітчизників, руйнує домівки та інфраструктуру, розлучає рідних, але й суттєво впливає на здоров’я та якість життя українців. Не секрет, що практично все населення України живе в постійному стресі, переживає тривогу за своє життя та життя своїх близьких. У підсумку багато українців мають психологічні травми того чи іншого рівня, які безпосередньо впливають на фізичне здоров’я нації та можливості відновлення після закінчення війни. 

Поняття хронічного стресу та посттравматичного стресового розладу (ПТСР) вже увійшли в лексикон кожного українця. Минулого року за ініціативи першої леді Олени Зеленської стартувала Національна програма психічного здоров'я та психосоціальної підтримки. Програма отримала підтримку також з боку Міністерства охорони здоров’я України (МОЗ), Національної служби здоров’я України (НСЗУ). Експертизу та підтримку у реалізації проєкту в свою чергу надає Всесвітня організація охорони здоров’я, Представництво Дитячого фонду Організації Об’єднаних Націй (ЮНІСЕФ) в Україні, USAID та інші міжнародні й національні організації та фундації. 

Метою програми є створення власної української моделі системи психічного здоров’я та психосоціальної підтримки, яка втілить найкращі світові й вітчизняні практики. Зокрема, це дозволить розбудовувати ефективну систему якісних і доступних послуг для забезпечення психічного здоров’я українців. 

Медична лабораторія CSD LAB також долучилася до цієї ініціативи та запроваджує програму боротьби з ПТСР. Метою програми визначено забезпечення лікарів-клініцистів лабораторними можливостями для скринінгу стресу та  ПТСР.  

«Маркерами хронічного стресу можуть бути як інтелектуальні, поведінкові, емоційні так і фізіологічні симптоми. Науково доведено, що стрес викликає цілу низку фізіологічних змін у роботі нервової та ендокринної систем. Тому певна комбінація лабораторних досліджень може надати психіатрам, психологам та психотерапевтам цінну інформацію щодо діагностики та оцінки ефективності лікування психічних розладів. Добре відомо, що реакція на стресорний фактор лежить в основі та загострює більшість психічних розладів і може бути виміряна за допомогою лабораторної діагностики по крові. Так, певні панелі нейропептидів, гормонів, цитокінів є найбільш інформативними при моніторингу психопатології», - зазначає керівник відділу розвитку та інновацій Медичної лабораторії CSD LAB, відомий український професор, д.м.н., патофізіолог, генетик Віктор Досенко.  

В межах цієї програми з червня 2023 року CSD LAB впроваджує новий комплекс лабораторних досліджень «Біомаркери хронічного стресу», що включає в себе лабораторні показники, відхилення від норми яких може свідчити про наявність стресу. Проста, але унікальна комбінація аналізів з оцінкою ризику стресу дозволить лікарю своєчасно призначити відповідну терапію або направити до вузького спеціаліста. 

Водночас, для масштабного освітлення проблематики та пошуку ефективних рішень щодо боротьби з ПТСР CSD LAB планує проведення інформаційної кампанії для лікарської спільноти, яка включатиме міжнародну конференцію в червні та впровадження унікальних діагностичних рішень щодо скринінгу і моніторингу ПТСР та стрес-резистентності вже цього року. 

«Стрес це — фізична та психологічна реакція тіла, яка допомагає нам краще впоратися з критичною ситуацією. Організм виділяє гормони, що прискорюють частоту серцевого ритму і приводять м’язи у повну бойову готовність. Але хронічний стрес може мати важкі наслідки. Стресова реакція є генетично детермінованим неспецифічним механізмом адаптації, проте, за надмірно напруженого та тривалого перебігу, вона стає фактором патогенезу низки патологічних станів. Провідні патофізіологічні механізми розвитку цих захворювань - це тривала підтримка високої концентрації гормонів стресу та надмірна реактивність автономної нервової системи. В результаті можуть розвинутись цукровий діабет, ожиріння, патології надниркових залоз та хвороби щитовидної залози. Біомаркери, що визначаються в даному комплексі,  мають критичну та прогностичну значимість для діагностики та моніторингу захворювань пов’язаних зі стресовими розладами», - розповідає Віктор Досенко. 

Нагадаємо, що у листопаді минулого року МОЗ, ВООЗ та 15 партнерів підписали Меморандум, спрямований на розбудову спроможностей первинної медичної ланки щодо ведення поширених психічних розладів, зокрема пов’язаних зі стресом, за Програмою ВООЗ із подолання прогалин у сфері психічного здоров’я Mental Health Gap Action Programme (mhGAP). Тоді ж НСЗУ запровадила новий пакет «Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги» в межах ПМГ. 

Відтак, сімейні лікарі виконуватимуть функцію первинного виявлення, розпізнавання та діагностування психічних розладів, і зможуть бути першим контактом пацієнта в системі охорони здоровʼя, який покликаний зорієнтувати  і перенаправити до потрібного спеціаліста. 

Головними показаннями для призначення є діагностика хронічного стресу та моніторингу захворювань, пов’язаних зі стресовими розладами. Власне, для цього CSD LAB вивчає кращі світові практики та досвід і впроваджує їх в Україні. Такі лабораторні рішення мають стати першими маркерами для первинної ланки у напрямку своєчасного виявлення хронічного стресу або ПТСР та надання кваліфікованої медичної допомоги пацієнтам. 

Скористатися комплексною діагностикою можна вже з червня в усій мережі CSD LAB в Україні, а за інтерпретацією результатів пацієнту потрібно звернутися до свого сімейного лікаря, який визначить діагноз та призначить тактику лікування. 

Довідка: 

Медична лабораторія CSD LAB —  це унікальний лабораторний комплекс України, який пропонує більш ніж 1500 аналізів для всієї родини, від загального аналізу крові до визначення генетичних порушень у пухлині методом NGS, та вже 13 років залишається однією з найбільших патоморфологічних лабораторій у східній Європі. Мережа CSD LAB налічує більш ніж 70 лабораторних офісів та пунктів прийому біоматеріалу по всій Україні.  Виробничі потужності та найсучасніше високотехнологічне обладнання розміщені у Києві та Львові на сумарній площі понад 5000 квадратних метрів, а також в Молдові та Грузії. А над проведенням досліджень працюють більш ніж 500 висококваліфікованих спеціалістів з великим досвідом роботи у лабораторній діагностиці. 

Mental Health Gap Action Programme (mhGAP) — це глобальна програма ВООЗ, що запроваджена у 2008 р. для покращення доступу до послуг з охорони психічного здоров’я через залучення неспеціалізованих кадрів. Упродовж проходження програми їх навчають надавати допомогу особам із поширеними психічними розладами (депресією, тривогою, посттравматичним стресовим розладом, суїцидальною поведінкою, вживанням психоактивних речовин тощо); ефективно комунікувати з пацієнтом та його близькими; оцінювати пріоритетні розлади; вести такі розлади, якщо вони легкого або помірного ступеня тяжкості, і людина не хоче йти до вузького спеціаліста (психіатра, психотерапевта, психолога); направляти до спеціалістів та відповідних служб (наприклад соціальних служб, реабілітаційних центрів тощо).


теги: CSD LAB



Просмотров: 284
Другие новости