Компании

все компании

Фондові індекси найбільших країн Європи продовжують знижуватися

25 травня 2023 року, 14:15
Фондові індекси найбільших країн Західної Європи продовжують знижуватися, зокрема через слабку статистику.

ВВП Німеччини в першому кварталі знизився на 0,3% порівняно з попередніми трьома місяцями, згідно з остаточними даними. Спочатку було оголошено про те, що обсяг економіки не змінився, і опитані Trading Economics аналітики не очікували перегляду.

Таким чином, зниження ВВП було зафіксовано за підсумками другого кварталу поспіль, що означає технічну рецесію в найбільшій економіці Європи.

Індекс довіри французьких підприємців до економіки в травні знизився за підсумками третього місяця поспіль. Його значення становило 99 пунктів, що є мінімальним рівнем із березня 2021 року, порівняно зі 101 пунктом у квітні.

Британських інвесторів турбує, якою буде реакція Банку Англії на дані про інфляцію, які вказали на її більш слабке сповільнення порівняно з прогнозами.

Крім того, тиск на світові ринки акцій чинить невирішена проблема з підвищенням стелі держборгу в США. Міжнародне рейтингове агентство Fitch помістило довгостроковий рейтинг дефолту емітента США "AAA" на перегляд з можливістю зниження у зв'язку із затягуванням переговорів з питання ліміту держзапозичень країни.

Зведений індекс найбільших європейських компаній Stoxx Europe 600 до 11:34 кв зменшився на 0,14% і становив 457,02 пункту.

Британський індикатор FTSE 100 опустився на 0,4%, німецький DAX і французький CAC 40 - на 0,5%, італійський FTSE MIB - на 0,7%, іспанський IBEX 35 - на 0,1%.

Котирування акцій Assicurazioni Generali знижуються на 0,2%, незважаючи на хорошу звітність. Валовий обсяг премій італійського страховика в першому кварталі збільшився до 22,17 млрд євро порівняно з 21,53 млрд євро за той самий період минулого року, операційний прибуток - до 1,82 млрд євро з 1,49 млрд євро.

Ціна паперів Johnson Matthey опустилася на 3,5%. Виробник автомобільних каталізаторів за фінансовий рік, який закінчився 31 березня, отримав доподатковий прибуток від триваючих операцій у розмірі 344 млн фунтів стерлінгів проти 195 млн фунтів роком раніше. Однак результат не виправдав прогнозу опитаних FactSet експертів у 380 млн фунтів.

В Італії продовжує знижуватися вартість паперів банків: Banca Monte dei Paschi di Siena - на 2%, BPER Banca - на 1,6%, Intesa Sanpaolo і Banco BPM - на 0,7%.

Водночас підвищуються котирування акцій представників напівпровідникової галузі після того, як днем раніше американська Nvidia опублікувала сильну фінансову звітність за минулий квартал. Так, папери ASM International подорожчали на 8,5%, BE Semiconductor Industries - на 7,8%, ASML Holding - на 5,2%, Nordic Semiconductor - на 4%.




Просмотров: 210
Другие новости