Компании

все компании

Держлісагентство України запустило пілотний проєкт для попередження маніпуляцій під час торгівлі деревиною

23 травня 2023 року, 22:36
Державне агентство лісових ресурсів (Держлісагентство) України на базі кількох філій держпідприємства "Ліси України" запустило пілотний проєкт для запобігання маніпуляціям із товарно-транспортними накладними (ТТН), до яких тепер необхідно докладати фото завантаженої в машини деревини, повідомив глава відомства Юрій Болоховець.

"На жаль, у системі контролю ТТН існувала щілина. Нечисті на руку співробітники лісгоспів теоретично могли перебити бирки і вивезти за однією ТТН кілька партій дерева однакового обсягу. Вирішуємо проблему і додаємо в ТТН ще й фото завантажених на автомобіль колод. "Профіль" і "Анфас". Малюнок складеної деревини унікальний, продублювати його майже неможливо", - написав він у Facebook.

Голова Держлісагентства впевнений, що таке нововведення зробить маніпуляції з ТТН більш ризикованими. Поліція, лісова охорона та місцеві активісти зможуть викривати злочинців, порівнюючи фото з ТТН із реальним виглядом колод у кузові автомобіля.

За його інформацією, пілотний проєкт впроваджено в кількох філіях. Наразі перевіряється якість роботи системи. Найближчим часом новий інструмент контролю планують масштабувати на всі філії ДП "Ліси України" та інших лісокористувачів.

"Детінізація - один із важливих результатів реформи лісової галузі. Централізація управління нарешті відкрила можливість запровадити те, що вже давно успішно працює у наших колег із країн Балтії, Скандинавії, Польщі", - зазначив Болоховець.

Він повідомив, що на другому етапі пілотного проєкту всі лісовози обладнають GPS-трекерами. Це дасть змогу в онлайн-режимі контролювати та відстежувати вивезення деревини з лісу, висловив упевненість голова Держлісагентства.

ТТН - одна зі складових Єдиної державної системи електронного обліку деревини. Документ дає покупцеві право на перевезення партії деревини. У ТТН зазначаються дата, об'єм деревини, дані водія та автомобіля, номери бирок. Інформація про ТТН перебуває у відкритому доступі на сайті ДП "ЛІАЦ". За номером документа або номером автомобіля тут можна перевірити справжність документів у водія лісовоза.

Як повідомлялося, в Україні з 2016 року почалася реформа лісового господарства. У її рамках уже впроваджено продаж необробленої деревини на електронних аукціонах. З 2021 року в низці областей у тестовому режимі працює інтерактивна карта розміщення об'єктів переробки деревини.

У галузі впроваджено проєкт "Ліс у смартфоні", який містить перелік лісорубних квитків на заготівлю деревини та дає змогу перевірити законність здійснення рубок на онлайн-карті відомства.

Україна з 1 червня запускає пілот електронної видачі лісорубних квитків і сертифікатів походження лісоматеріалів.

Наступним етапом реформи лісової галузі стане розмежування управлінських, дозвільних і господарських функцій ДП "Ліси України".




Просмотров: 269
Другие новости