Компании

все компании

Акції компаній-орендодавців офісної нерухомості США подешевшали до рекордних мінімумів

23 травня 2023 року, 17:05
Акції американських компаній-орендодавців офісної нерухомості подешевшали до рекордних мінімумів, оскільки офіси у великих містах США залишаються напівпорожніми після завершення пандемії коронавірусу, пише газета The Wall Street Journal.

Вартість паперів SL Green Realty Corp. за останній рік впала на 62% - до $23,36 і наразі перебуває трохи вище за рівень IPO компанії, що відбулося 1997 року. Тим часом у 2015 році вона піднімалася вище позначки в $140.

Акції Vornado Realty Trust, власника знакових офісних будівель у Сан-Франциско, Чикаго і Нью-Йорку, подешевшали на 60% за останній рік, до $13,86, хоча ще 2020 року їхня ціна сягала $67.

Головний виконавчий директор Vornado Стівен Рот під час телефонної конференції у квітні зазначив, що дедалі більше керівників компаній вимагає від співробітників повернутися в офіси. Він висловив упевненість, що заповнюваність офісів зростатиме. Водночас Vornado призупинила виплату дивідендів на другий і третій квартал 2023 року.

Багато американських компаній обирають для своїх співробітників гібридний підхід до роботи, у зв'язку з чим зростання заповнюваності офісів, що відзначалося на початку поточного року, призупинилося, зазначає WSJ.

Близько 58% компаній дає змогу співробітникам працювати кілька днів на тиждень із дому, йдеться в доповіді Scoop Technologies, що відстежує стратегії близько 4,5 тис. компаній. У середньому службовці компаній, що використовують гібридний підхід, проводять в офісі 2,5 дня на тиждень.

Частка американських компаній, які вимагають від співробітників бути присутніми в офісі повний робочий тиждень, у травні знизилася до 42% з 49% трьома місяцями раніше, зазначає Scoop.

За даними аналітичної фірми Green Street, інвестиційні трасти нерухомості (REIT) у першому кварталі поточного року змогли здати в оренду на 20% менше офісів, ніж роком раніше. Навіть у разі підписання нових контрактів багатьом компаніям тепер потрібні менші за розміром площі, ніж раніше, оскільки їхні співробітники частину тижня працюють з дому. Є й такі компанії, які здають у суборенду офісні приміщення, що стали непотрібними.

До пандемії головним джерелом зростання ринку офісної нерухомості були технологічні компанії, які зазвичай орендували більше площ, ніж потрібно, в надії на подальше зростання бізнесу. Однак тепер подібних угод не знайти, зазначає аналітик BMO Capital Markets Джон Кім.

Складна ситуація у сфері оренди нерухомості несе в собі ризики для економіки загалом, оскільки на балансах багатьох невеликих і середніх за розміром регіональних банків зосереджені кредити компаній-орендодавців на десятки мільярдів доларів. Побоювання щодо цінності будівель, які є забезпеченням за такими кредитами, стають дедалі серйознішими з огляду на зниження попиту на офісні простори, зазначає WSJ.

По материалам: The Wall Street Journal





Просмотров: 344
Другие новости