Компании

все компании

Міністр фінансів України повідомив про підвищення прогнозу зростання ВВП України у 2023 році

21 травня 2023 року, 18:56
Міністр фінансів України Сергій Марченко повідомив про підвищення прогнозу зростання ВВП України у 2023 році до 3,2%, тоді як раніше уряд оцінював його в 1%, а Нацбанк нещодавно покращив з 0,3% до 2%.

"Сьогодні ми перебуваємо в значно кращій економічній ситуації порівняно з періодом рік тому... Ми утримуємося від монетарного фінансування у 2023 році, а прогноз зростання ВВП підвищено до 3,2%", - написав глава Мінфіну в колонці видання "Економічна правда".

Він додав, що інфляція знижується швидшими темпами, ніж спочатку прогнозувалося - з 26,6% у грудні 2022 року до 17,9% у квітні 2023 року, проте не уточнив оновленого прогнозу інфляції.

Марченко подякував бізнесу за підтримку бюджету в складний воєнний час, зазначивши, що за умови падіння ВВП торік на 29,1% податкові надходження до загального фонду держбюджету (без урахування низки чинників, як-от приріст за рахунок інфляції та вимушене тимчасове невідшкодування ПДВ) зросли на 2% - до 627,7 млрд грн.

Глава Мінфіну зазначив, що зі свого боку уряд України підтримує бізнес завдяки низці програм, зокрема, компенсації кредитних ставок "доступні кредити 5-7-9%", за якою за період з початку воєнного стану видано кредитів на суму понад 106 млрд грн.

Крім того, запущено державну грантову програму для бізнесу, яку вже профінансовано більш ніж на 2 млрд грн, а також за програмою держгарантій на портфельній основі надано понад 60 млрд грн з початку воєнного стану.

"Я впевнений, що спільними зусиллями підприємців і держави ми зможемо й надалі забезпечувати фінансування успішного опору агресору, що є запорукою нашої перемоги", - підкреслив Марченко.

По материалам: видання "Економічна правда"





Просмотров: 300
Другие новости