Компании

все компании

"Зернову угоду" продовжено ще на 2 місяці - Ердоган

18 травня 2023 року, 03:06

Чорноморська зернова ініціатива функціонуватиме протягом ще двох місяців, заявив у середу президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган.

"Зусиллями нашої країни, підтримкою наших російських друзів і внеском наших українських друзів було ухвалено рішення про продовження Угоди про Чорноморський зерновий коридор ще на 2 місяці", - написав він у середу в твіттері.

"Ми продовжимо наші зусилля, щоб забезпечити виконання всіх умов угоди та її продовження в наступному періоді. Крім того, наші російські друзі заявили, що не перешкоджатимуть виходу турецьких суден із портів Миколаїв і Ольвія. Ми вдячні їм за це", - написав також президент Туреччини.

"Ми сподіваємося, що ми побачимо дні, коли війна між Росією та Україною закінчиться спочатку постійним припиненням вогню, а потім миром. Я хотів би висловити вдячність президенту Росії пану Путіну за його щиру підтримку наших зусиль у цьому процесі. Я також хотів би подякувати президенту України пану Зеленському за його конструктивну співпрацю. Я також хотів би подякувати Генеральному секретарю Організації Об'єднаних Націй пану Гутеррішу за його зусилля в цьому процесі", - зазначив він.

Як повідомлялося, "Чорноморську зернову ініціативу" уклали в Стамбулі 22 липня 2022 року за участю ООН, України, Туреччини та Росії. Її суть у створенні коридору для вивезення зерна з трьох українських портів: "Чорноморська", "Одеси" та "Південного" в умовах триваючої війни Росії проти України. Ініціатива була укладена на 120 днів і її продовжували двічі, востаннє 18 березня. Однак якщо Україна заявляє, що її було продовжено на 120 днів, то Росія стверджує, що лише на 60 - до 18 травня, і наполягала на розблокуванні роботи аміакопроводу Тольятті-Одеса та знятті всіх санкцій під час торгівлі російською агропродукцією та добривами.

Раніше Максим Уракін, кандидат економічних наук, засновник Клубу експертів, в ефірі телеканалу "МИ-УКРАЇНА" проаналізував плюси і мінуси турецької економіки та перспективи Ердогана на переобрання. Детальніше у відео за посиланням -






Просмотров: 244
Другие новости