Компании

все компании

Банк Англії може підвищити ставку до 4,5%

10 травня 2023 року, 19:22
Банк Англії в четвер може підняти ключову відсоткову ставку на 25 базисних пунктів - до 4,5% річних, вважає переважна більшість аналітиків та економістів.

Якщо прогноз справдиться, її рівень буде найвищим з 2008 року.

Банк Англії підвищував ставки протягом одинадцяти засідань поспіль із грудня 2021 року, травневе може стати дванадцятим, зазначає Financial Times.

Водночас увагу економістів буде зосереджено на звіті за підсумками засідання і свіжих економічних прогнозах у спробі оцінити подальші дії британського ЦБ.

Після попереднього засідання, що відбулося в березні, питання про підйом процентної ставки в травні не було вирішеним. Тоді Комітет з грошово-кредитної політики (MPC) заявляв, що він продовжить відстежувати "докази стійкого інфляційного тиску", перш ніж знову підвищувати вартість кредитування.

Потім стало відомо, що споживчі ціни в країні в березні зросли на 10,1%. Це виявилося істотно вищим за зроблений Банком Англії в лютому прогноз у 9,2%. Висока інфляція разом із низкою інших чинників дала змогу експертам зробити висновок, що доказів для підйому ставок достатньо.

При цьому майже всі аналітики очікують підйому на 25 б.п.

Головний економіст Nomura у Великій Британії Джордж Баклі вважає, що шанси на будь-які інші кроки з боку Банку Англії, крім підвищення на 25 б.п., "дуже низькі". "Судячи з котирувань, ринки думають так само", - додав він.

Тим часом економісти Barclays припустили, що MPC може наслідувати приклад Федеральної резервної системи і просигналізувати про те, що кінець періоду посилення грошово-кредитної політики близький, пише CNBC. У результаті в червні Банк Англії підвищить ставку ще раз на 25 б.п., після чого вона досягне піку в 4,75% річних.

Аналітики Deutsche Bank також прогнозують два підйоми на чверть відсоткового пункту - у травні та в червні.

Тим часом Goldman Sachs попереджає про те, що британський ЦБ може бути змушений підняти ставку до 5% річних цього літа в рамках боротьби з найвищою серед країн G7 інфляцією, пише The Guardian.

Хоча цілком імовірно, що MPC хоче перейти до того, щоб збільшувати ставку один раз на квартал після травневого засідання, "ми, як і раніше, сумніваємося, що це буде можливо в умовах інфляційного тиску, що зберігається", заявив економіст банку Ібрагім Квадрі. "Тому ми очікуємо, що комітет продовжить підвищувати відсоткову ставку на 25 б.п., доки не досягне кінцевої ставки в 5% у серпні", - зазначив він.

"Інфляція стає серйозною проблемою у Великій Британії, - вважає колишній член MPC, професор Королівського коледжу Лондона Мартін Віл. - Тут вона виглядає більш укоріненою. Це означає, що грошово-кредитна політика у Великій Британії має бути більш жорсткою".

Банк Англії підіб'є підсумки травневого засідання в четвер о 15:00 кв. м, тоді ж будуть опубліковані оновлені економічні прогнози.

По материалам: Financial Times





Просмотров: 304
Другие новости