Компании

все компании

Нацбанк поліпшив прогноз безробіття в Україні до 18,3%

8 травня 2023 року, 09:28
Рівень безробіття в Україні в середньому за 2023 рік знизиться з 21,1% 2022 року, такий оновлений прогноз оприлюднив Національний банк в інфляційному звіті, пояснивши його поліпшенням переглядом методики і позитивними тенденціями на ринку праці.

У січневому звіті він оцінював безробіття 2022 року на рівні 25,8% і очікував його невеликого зростання до 26,1% цього року.

"В умовах відсутності офіційної статистики оцінка впливу війни на ринок праці як загалом, так і в розрізі окремих категорій населення та регіонів є ускладненою і потребує додаткових методів досліджень, зокрема, з використанням альтернативних джерел інформації. Такими є дані та результати опитувань, що дало змогу уточнити оцінку безробіття у 2022 році", - зазначив Нацбанк.

Він уточнив, що на підставі таких досліджень середній рівень безробіття у 2022 році оцінено від 19% до 23%. Крім того, підтверджено поліпшення рівня безробіття у другому півріччі 2022 року.

"Від початку 2023 року триває поступове відновлення ринку праці, проте цей процес поки що нестійкий... Від початку 2023 року ситуація на ринку праці покращується. Однак безробіття залишається високим і набуває ознак структурного", - зазначив НБУ.

Зазначається, що диспропорції на ринку праці зберігатимуться, рівень безробіття залишатиметься вищим за довоєнний, а зростання реальних зарплат буде більшою мірою стриманим, але нерівномірним за секторами та регіонами.

Згідно з опублікованою інформацією, пожвавлення на ринку праці відбулося завдяки поліпшенню ситуації в енергетиці та сезонній активізації діяльності.

У НБУ додали, що навантаження на одну вакансію зросло і суттєво відрізняється між регіонами та професіями. Це пояснюється як змінами в структурі економіки внаслідок наслідків війни, так і значною кількістю переселенців і може свідчити про посилення ознак структурного безробіття. Однією з обставин структурного безробіття є труднощі з переїздом можливих працівників до регіону, де є робота за їхнім фахом.

Щодо рівня зарплат, за оцінкою ДССУ, за 2022 рік завдяки бюджетному сектору середня номінальна зарплата зросла на 5,9% (реальна - скоротилася на 11.8%), що є кращим за попередні оцінки НБУ.

Очікується, що реальна зарплата в середньому за 2023 рік зросте на 3,7%, тоді як номінальна - на 21,9%, тоді як у січні НБУ оцінював ці показники відповідно в 3,3% і 25%.

Як повідомлялося, Нацбанк порівняно із січневим звітом поліпшив прогноз інфляції на цей рік до 14,8% із 18,7%. За його оцінками, інфляція в річному вимірі вже в другому кварталі знизиться з 21,3% до 14,5%, після чого коливатиметься в межах 14,9-14,7% до кінця першого кварталу 2024 року.




Просмотров: 210
Другие новости