Компании

все компании

Фондові індекси Європи знижуються в четвер

4 травня 2023 року, 16:14
Європейські фондові індекси знижуються в четвер після рішення американського центробанку про посилення грошово-кредитної політики (ДКП). Інвестори також очікують підвищення відсоткових ставок у єврозоні та оцінюють квартальні звіти емітентів.

Зведений індекс найбільших компаній регіону Stoxx Europe 600 за даними на 11:55 кв опустився на 0,52% і становив 460,1 пункту.

Британський індикатор FTSE 100 під час сесії втрачає 0,51%, німецький DAX - 0,36%, французький CAC 40 - 0,46%, італійський FTSE MIB - 0,71%, іспанський IBEX 35 - 0,58%.

Напередодні Федеральна резервна система (ФРС) США підвищила процентну ставку за федеральними кредитними коштами (federal funds rate) на 25 базисних пунктів, тепер її діапазон становить 5-5,25% річних. Крім того, з прес-релізу за підсумками засідання зникли слова про необхідність подальшого посилення ДКП, які були присутні в документі, опублікованому за підсумками березневого засідання.

Європейський центральний банк (ЄЦБ) також, найімовірніше, підвищить ставки, зазначає Trading Economics. Підсумки його травневого засідання будуть опубліковані в четвер о 15:15 мск.

Крім того, зростають побоювання щодо банківського сектора. PacWest Bancorp повідомила, що веде переговори з партнерами і потенційними інвесторами, розглядаючи різні варіанти для свого бізнесу. Раніше ЗМІ повідомляли про плани американської фінкомпанії продати бізнес, що спровокувало обвал вартості її акцій більш ніж на 50% на додаткових торгах у середу.

У Франції серед лідерів зниження перебувають акції аутсорсингової Teleperformance (-4%), ритейлера Carrefour (-2,3%), виробника косметики L'Oreal (-2,1%) і сталеливарної ArcelorMittal (-1,7%).

Папери аерокосмічної Airbus SE дешевшають на 1,1%. Європейська компанія в першому кварталі зафіксувала 2%-ве зниження виручки і падіння чистого прибутку до 466 млн євро з 1,22 млрд євро роком раніше.

Котирування акцій німецької Volkswagen AG опускаються на 0,1%. Автоконцерн у першому кварталі 2023 року істотно збільшив виручку, але знизив операційний прибуток на 31%.

Капіталізація шведської Volvo Car падає на 3,8%. Компанія повідомила про скорочення 1,3 тис. офісних працівників у Швеції, або близько 6% штату в країні.

Інший автовиробник, Bayerische Motoren Werke AG (SPB: BMW), додає в ринковій вартості 2,2%. Компанія схвалила зворотний викуп акцій на суму до 2 млрд євро, хоча доподатковий прибуток у першому кварталі скоротився більш ніж удвічі.

Котирування звичайних акцій Mercedes-Benz Group AG і привілейованих Porsche Automobil Holding SE додають 2,4% і 1% відповідно.

Капіталізація нафтогазової Shell (SPB: RDS.A) піднімається на 2,3%. Британо-нідерландська компанія збільшила чистий прибуток у січні-березні на 22% у річному вираженні і планує викупити власні акції на $4 млрд до публікації звітності за другий квартал.

Акції конкуруючої TotalEnergies (SPB: TOT) дорожчають на 1,3%, BP plc (SPB: BP) - дешевшають на 0,4%.

Пивоварний концерн Anheuser-Busch InBev (SPB: BUD) (AB InBev) збільшив чистий прибуток у 17 разів у першому кварталі. Його ринкова вартість зростає на 0,1%.




Просмотров: 357
Другие новости