Компании

все компании

"Харківенергозбут" виплатить державі 64,2 млн грн дивідендів

2 травня 2023 року, 18:22
ПрАТ "Харківенергозбут", що перебуває в управлінні Фонду держмайна України (ФДМУ), виплатить на користь держави 64,2 млн грн дивідендів за 2022 рік, що вшестеро більше, якщо порівнювати з 2021-м.

"Таке рішення ухвалено загальними зборами акціонерів "Харківенергозбут" 24 квітня 2023 року. Виплата дивідендів відбудеться через депозитарну систему України", - повідомляють на сайті ФДМУ.

За інформацією фонду, розмір чистого прибутку "Харківенергозбуту" за 2022 рік склав 198 млн грн і згідно з рішенням загальних зборів, його буде розподілено таким чином: 50% - спрямовано на виплату дивідендів акціонерам, 10% - на видатки, передбачені фінансовим планом на 2023 рік, 10% - перераховано до резервного капіталу і ще 30% - до інших фондів товариства.

"Сьогодні державі належить 65% акцій підприємства. "Харківенергозбут" постачає електроенергією 1,25 млн побутових споживачів. Незважаючи на складну ситуацію в Харкові та постійні ворожі обстріли, протягом 2022 року підприємство поставило споживачам 2 213,7 тис. мегават-годин електроенергії", - зазначили у ФДМУ.

Водночас через несвоєчасні розрахунки споживачів за електроенергію на підприємстві на початок 2023 року утворилася дебіторська заборгованість у розмірі 3,46 млрд грн. Крім населення, серед найбільших боржників значаться комунальні підприємства "Харківводоканал", "Жилкомсервіс" і "Харківський метрополітен".

"Ці борги заважають "Харківенергозбуту" своєчасно розраховуватися за електроенергію далі по ланцюжку. Тому вже зараз підприємство спільно з ФДМУ напрацьовує план дій, який дасть змогу змінити ситуацію на краще", - підсумували у Фонді.

Державі в особі ФДМУ належить 65% КК ПрАТ "Харківенергозбут". Ще 29,79% акцій перебували у власності Smart Holding Вадима Новинського.

У середині січня 2023 року Smart Holding оголосила про зміну власника.

"У рамках реструктуризації засновник Smart Holding Вадим Новинський вирішив передати активи в траст. Відповідні угоди Smart Trust і Step Trust було укладено в листопаді 2022 року, їх зареєструвала Комісія з цінних паперів і бірж Кіпру", - йшлося в повідомленні на сайті холдингу.




Просмотров: 808
Другие новости