Компании

все компании

Фондові індекси АТР здебільшого піднімаються у вівторок

2 травня 2023 року, 10:34
Фондові індекси Азіатсько-Тихоокеанського регіону здебільшого піднімаються у вівторок, виняток становить австралійський індикатор, що знижується після несподіваного рішення Резервного банку Австралії (RBA) про підйом ставки.

Ринки материкового Китаю закриті у зв'язку зі святами з нагоди Дня праці.

Опубліковані в минулі вихідні статдані показали спад активності в промисловому секторі КНР.

Індекс менеджерів із закупівель (PMI) у переробній промисловості Китаю знизився у квітні до мінімальних за чотири місяці 49,2 пункти з 51,9 пункту в березні, свідчать дані Державного статистичного управління (ДСУ) КНР. Значення індексу менше 50 пунктів свідчить про спад активності в секторі. PMI у квітні опустився нижче цієї позначки вперше з грудня.

Квітневий PMI сфери послуг і будівництва в КНР опустився до 56,4 пункту з 58,2 пункту в березні. Зведений індекс активності знизився до мінімальних із січня 54,4 пункту з березневого рекорду в 57 пунктів.

У центрі уваги трейдерів цього тижня чергове засідання Федеральної резервної системи (ФРС), яке відбудеться 2-3 травня. Інвестори чекають чергового підйому базової процентної ставки американським ЦБ на 25 базисних пунктів.

Японський фондовий індекс Nikkei 225 додає 0,1% під час торгів. Акції Tokyo Electron подорожчали на 1,3%, Takeda Pharmaceutical - на 0,5%, Oriental Land - на 0,45%.

Папери Fast Retailing втрачають у ціні 0,1%, Sony Group - 0,5%, Toyota Motor - також 0,5%.

Гонконгський індекс Hang Seng зріс на 0,55%. Серед лідерів підйому - акції Bank of Communications (+3,4%), Galaxy Entertainment Group (+3,2%), Semiconductor Manufacturing International Corp. (+5,6%).

Південнокорейський KOSPI додає 0,74%, австралійський S&P/ASX 200 втрачає 1%.

RBA у вівторок підвищив ключову процентну ставку на 25 базисних пунктів - до 3,85% річних. Це рішення стало несподіванкою для аналітиків. Згідно з консенсус-прогнозом, який наводить Trading Economics, ринок очікував збереження ставки на колишньому рівні.

У квітні австралійський ЦБ не став змінювати ставку, зробивши паузу в циклі посилення політики. Статдані за перший квартал засвідчили сповільнення темпів інфляції в Австралії до 7% з 7,8% у четвертому кварталі, і експерти розраховували, що RBA відмовиться від подальшого посилення політики.

Однак, на думку керівників ЦБ, інфляція все ще занадто висока, щоб можна було припинити підйом ставки.

Акції австралійської авіакомпанії Qantas Airways подешевшали на 2,7% після повідомлення про те, що її нинішній фіндиректор Ванесса Гадсон посяде посаду CEO у листопаді. Він змінить на цій посаді Алана Джойса.




Просмотров: 170
Другие новости