Компании

все компании

Польські фермери скаржаться на переповнення їхнього ринку ягодами з України

27 квітня 2023 року, 17:19

 

У Польщі після зерна на горизонті вимальовується ще одна проблема. Чимало підприємств мають холодильні камери, забиті українською продукцією. Вони стверджують, що їм уже невигідно купувати цьогорічні фрукти з Польщі.

Про це пише propozitsiya.com з посиланням на ukrayina.pl.

Асоціації виробників фруктів опублікувала на сайті звернення «Ні імпорту з України!», в якому написано: «Вимагаємо негайної інформації щодо кількості заморожених продуктів, соків та інших фруктових продуктів, які Україна імпортувала в нашу країну».

«Ми вимагаємо посилення контрольної діяльності, особливо у сфері тестування на залишки захисних речовин, важких металів та інших речовин, які не відповідають стандартам Польщі та ЄС. А також — негайного перегляду міжнародних угод, які прийняла Польща за останні роки, що дозволило проводити практику неконтрольованого імпорту сільськогосподарської продукції з України», — йдеться у заяві. 

Президент Асоціації виробників фруктів Польщі Мірослав Малішевський додав, що за кілька тижнів починається перший урожай – спочатку це буде полуниця, потім малина, вишня, смородина.

«Перша криза, безумовно, торкнеться виробників фруктів і ягід. Але є велика ймовірність, що ситуація на ринку яблук не буде набагато кращою. Збираємо їх восени, тоді сік робимо. Ми вже знаємо, що він потрапляє до Польщі, і, мабуть, його буде багато. Це величезна конкуренція і загроза польському плодівництву», — наголошує голова Асоціації виробників фруктів Польщі.

Марцін Тиц, виробник полуниці та малини зі Свєнтокшиського воєводства, розповів, що з минулого року він боїться, яким буде цьогорічний сезон для таких фруктів, як полуниця чи малина.

«Ми не змогли конкурувати з фруктами з України в холодильних камерах. Минулого року на них не накладали мито і податки. Власники холодильної камери показали мені накладні на заморожену малину з України. Готовий продукт, який вони мали, був такою ж ціною, яку вони повинні були б заплатити мені тут за свіжий продукт, який вони ще мали переробити. А заморожені продукти з України потрапляли до Польщі, як туристи», — додає він.

Президент Асоціації польських виробників фруктів додає, що у них є занепокоєння, «чи забезпечена якість цих продуктів і безпека для споживача».

«Багато засобів захисту рослин ми не можемо використовувати в Польщі, а в Україні це дозволено. Ця продукція потрапляє в нашу країну. На нашу думку, це відбувається без контролю», — каже він.

 


По материалам: https://propozitsiya.com/ua





Просмотров: 407
Другие новости