Компании

все компании

Нацбанк України суттєво підвищив прогноз міжнародних резервів на кінець цього року

27 квітня 2023 року, 15:40
Нацбанк України суттєво підвищив прогноз міжнародних резервів на кінець цього року Національний банк України (НБУ) підвищив прогноз міжнародних резервів країни на кінець 2023 року до $34,5 млрд з $27 млрд у січневому прогнозі.

"Загалом цього року обсяг надходжень від міжнародних партнерів може перевищити $42 млрд. Надходження від партнерів, зокрема, сприятимуть зростанню міжнародних резервів до більш ніж $35 млрд наприкінці цього року", - сказав, презентуючи оновлений макропрогноз, глава НБУ Андрій Пишний у четвер.

Нацбанк припускає, що на кінець 2024 року резерви досягнуть $36,1 млрд, тоді як раніше він очікував $31 млрд.

Згідно з оновленим прогнозом, оцінку дефіциту поточного рахунку поліпшено цьогоріч до $13,5 млрд із $20,4 млрд, однак наступного року погіршено до $10,6 млрд із $8,4 млрд, тоді як минулого року його профіцит становив $8 млрд.

НБУ вказує, що збереження 2023 року значного дефіциту поточного рахунку, зокрема, пов'язане зі збільшенням імпорту на тлі поступового відновлення внутрішнього попиту, витратами значної кількості вимушених українських мігрантів за кордоном і все ще стриманим експортом через зниження врожаїв та обмеженість логістичних шляхів. Водночас надходження міжнародної допомоги компенсуватиме ці фактори, додав регулятор.

"Чистий приплив валюти в Україну зберігається завдяки значним обсягам міжнародної допомоги. Це посилить спроможність НБУ й надалі підтримувати курсову стійкість та поступово пом'якшувати валютні обмеження", - зазначає НБУ.




Просмотров: 1305
Другие новости