Компании

все компании

Нацбанк поліпшив прогноз зростання ВВП України

27 квітня 2023 року, 16:58
Національний банк України (НБУ) поліпшив прогноз зростання валового внутрішнього продукту країни у 2023 році до 2% з 0,3% у січневому прогнозі, що багато в чому пов'язано зі зниженням ризиків безпеки, відновленням енергетичної системи, а також м'якою фіскальною політикою.

"Економіка вже цього року повернеться до зростання, яке прискориться в наступні роки на тлі закладеного в прогнозі зниження ризиків безпеки. З огляду на швидке відновлення енергетичної системи, а також м'яку фіскальну політику, прогноз економічного зростання у 2023 році поліпшено з 0,3% до 2%", - повідомляється в прес-релізі НБУ в четвер.

Зазначається, що зниження ризиків безпеки з наступного року, яке допускається в базовому сценарії прогнозу НБУ, сприятиме прискоренню економічного зростання - до 4,3% у 2024 році та до 6,4% у 2025 році.

Крім того, деокупація територій і повноцінне відкриття чорноморських портів дадуть змогу поступово збільшити промислове виробництво і наростити врожаї.

Центробанк також очікує розширення внутрішнього попиту завдяки поверненню частини вимушених мігрантів.

Регулятор наголосив, що за умови реалізації припущень щодо ситуації з небезпекою суттєвих дефіцитів електроенергії надалі не передбачається, за винятком локальних та ситуативних дефіцитів у другому півріччі.

Водночас, збільшення видатків бюджету на тлі значних обсягів міжнародної фінансової допомоги підтримає економічну активність та споживання.




Просмотров: 307
Другие новости