Компании

все компании

Франція закрила посольство в Судані

24 квітня 2023 року, 16:14
Міністерство закордонних справ Франції повідомило в понеділок про закриття свого посольства в Судані.

"Посольство Франції в Судані закрито до нового розпорядження", - йдеться в комюніке МЗС, опублікованому на сайті відомства.

У документі уточнюється, що посольство більше не є "пунктом збору для людей, які хочуть залишити Хартум".

Також повідомляється, що посольство поки що виконуватиме свої функції з Парижа.

"Франція докладає зусиль для сприяння припиненню вогню і відновленню процесу політичного переходу в Судані. (...) Вона закликає всі сторони припинити бойові дії, надати доступ до гуманітарної допомоги, не наражати на небезпеку цивільне населення і повернутися на шлях політичного діалогу", - заявляють у Парижі.

У неділю Париж розпочав операцію з евакуації з Судану французів, включно з дипломатичним персоналом, а також громадян інших європейських країн і держав-партнерів Франції.

Газета Le Figaro з посиланням на МЗС повідомляє в понеділок, що за добу зусиллями Франції із Судану вивезено до Джибуті за допомогою повітряного мосту близько 400 французьких громадян і людей "численних національностей".

Зазначається, що серед них були громадяни багатьох країн Євросоюзу, а також США, Канади та цілої низки держав Африки й Азії.

Докладає зусиль щодо сприяння евакуації європейських громадян і Євросоюз. На початок боїв у Хартумі було близько 1,5 тис. європейців. Під час засідання в понеділок у Люксембурзі Ради ЄС у закордонних справах глава дипломатії Євросоюзу Жозеп Боррель оголосив, що понад 1 тис. громадян ЄС уже евакуйовано.

Операції з евакуації людей із Судану здійснює ціла низка країн за участю відповідних збройних сил.

Le Figaro наводить дані Всесвітньої організації охорони здоров'я, згідно з якими в запеклих боях переважно в Хартумі та в регіоні Дарфур на заході Судану загинули понад 420 осіб і близько 3,7 тис. дістали поранень.

Тиждень тому в столиці Судану Хартумі та деяких інших містах спалахнули сутички з застосуванням важкого озброєння між суданською армією і воєнізованим угрупованням - Силами швидкого реагування.





Просмотров: 326
Другие новости