Компании

все компании

Дефіцит рису у світі може стати рекордним за 20 років

20 квітня 2023 року, 14:49
Глобальний дефіцит рису в цьому сільськогосподарському році може скласти 8,7 млн тонн, прогнозують аналітики Fitch Solutions.

Це найзначніший дефіцит за останні 20 років - з 2003/2004 сільгоспроку, коли він сягнув 18,6 млн тонн.

Несприятливі погодні умови в країнах-виробниках, таких як Китай і Пакистан, обмежують поставки рису на світовий ринок. Крім того, рис став більш привабливою альтернативою після істотного підйому цін на інші основні види зернових після початку конфлікту в Україні в лютому минулого року, що підвищило попит на нього, зазначає аналітик Fitch Solutions із сировинних товарів Чарльз Харт.

"На глобальному рівні найбільш очевидним наслідком глобального дефіциту рису були і залишаються ціни, які досягли максимуму за десятиліття", - сказав він CNBC.

За його словами, основним чинником подорожчання стала заборона на експорт подрібненого рису у вересні минулого року.

Споживачами рису у світі є понад 3,5 млрд осіб, причому 90% припадає на Азіатсько-Тихоокеанський регіон.

Очікується, що ціни залишаться поблизу поточних максимумів до 2024 року, йдеться у звіті Fitch Solutions. Середня вартість рису з початку поточного року становить $17,3 за 100 фунтів (45,4 кілограма).

"З огляду на те, що рис є основним продуктом харчування в багатьох країнах Азії, його вартість є основним фактором, що визначає інфляцію у сфері продуктів харчування та продовольчу безпеку, особливо для найбідніших домогосподарств", - сказав Харт.

Зниження виробництва рису в інших регіонах, включно зі США та Європейським союзом, також сприяє формуванню дефіциту на світовому ринку, зазначає старший аналітик Rabobank Оскар Тьякра.

За словами старшого аналітика Gro Intelligence Келлі Гогарі, багато країн будуть змушені скоротити свої внутрішні запаси. На її думку, від дефіциту рису найбільше постраждають країни, в яких вартість продуктів харчування вже перебуває на високому рівні, включно з Пакистаном, Туреччиною, Сирією та деякими африканськими державами.

Тим часом Fitch Solutions очікує, що світовий ринок рису повернеться до "майже збалансованого становища у 2023/2024 сільгоспроці", а на наступний рік стане профіцитним.

"Ми вважаємо, що світове виробництво рису значно відновиться 2023-2024 року, і ми очікуємо, що загальний обсяг виробництва зросте на 2,5% у річному обчисленні", - повідомляють у звіті агентства.

Аналітики також прогнозують, що ціни на рис можуть впасти приблизно на 10% у 2024 році.

По материалам: CNBC





Просмотров: 389
Другие новости