Компании

все компании

Узбекистан впроваджує нову систему фінансування в аграрному секторі

19 квітня 2023 року, 14:11

Як випливає з постанови Президента Республіки Узбекистан від 5 квітня 2023 року «Про додаткові заходи щодо розширення та підтримки виробництва та переробки сільськогосподарської продукції у 2023 році», в країні впроваджується експериментальна система фінансування проектів за рахунок залучених коштів міжнародних фінансових інститутів.

Як пише Nuz.uz, у ній буде задіяно державне унітарне підприємство (ДУП) «Агросервіс оператор» при Агентстві з надання послуг у сільському господарстві.

З 15 квітня цього року проекти зберігання та переробки фруктів та овочів, створення логістичних потужностей, закупівлі вирощеної продукції та спеціальної техніки, у тому числі придбання технологій у харчовій промисловості, розроблені ініціаторами, подаються до проектних офісів Агентства в районах та потрапляють до ДУП «Агросервіс оператор» через Єдину електронну інформаційну платформу Мінсільгоспу. При цьому:

Агентство спільно з ДУП «Агросервіс оператор» в установленому порядку формує та подає проекти до Міжнародного центру стратегічного розвитку та досліджень у сфері продовольства та сільського господарства;

Міжнародний центр стратегічного розвитку та досліджень у сфері продовольства та сільського господарства в установленому порядку організує фінансування проектів.

ДУП «Агросервіс оператор» за рахунок даних коштів будує та здає ініціаторам «під ключ» на основі лізингу сади та виноградники, агрологістичні об'єкти, технологічні лінії (сучасні теплиці, лабораторії, малі агрологістичні центри, переробні потужності), лінії у харчовій промисловості. При цьому оплата лізингу провадиться на умовах: 10% - передоплата, 10% - частка ініціаторів, 80% - оплата на виплат протягом 10 років.

Кошти, що виділяються в рамках цього порядку, надаються:
у національній валюті за ставкою 14% річних. При цьому витрати, що виникають через коливання валютного курсу узбецьких сумів по відношенню до долара США, відшкодовуються за рахунок республіканського бюджету.

На ці цілі Мінсільгосп направить залучені кошти міжнародних фінансових інститутів у розмірі $130 млн, йдеться в документі.

У постанові зазначено, що посадка сільськогосподарських культур у республіці для врожаю 2023 року запланована на 3,2 млн. га основних площ, 783 тис. га повторних площ, 140 тис. га міжрядь садів та виноградників, 34,6 тис. га околиць полів, а також площею 373 тис. га богарних земель.

Джерело




По материалам: https://uzbekistan.us7.list-manage.com





Просмотров: 205
Другие новости