Компании

все компании

Болгарія ввела ембарго на імпорт сільгосппродуктів з України

19 квітня 2023 року, 15:36
Болгарія ввела тимчасову заборону на імпорт сільгосппродуктів з України, за винятком товарів, що прямують транзитом, повідомив виконуючий обов'язки прем'єр-міністра країни Галаб Донєв.

"Основна причина в тому, що торік всупереч ідеї так званих "коридорів солідарності" в країні залишилися значні обсяги продовольства та були порушені основні виробничі й торговельні ланцюжки. Якщо ця тенденція збережеться і навіть посилиться, що цілком реально після введення подібних заборон з інших країн, це може мати досить серйозні наслідки для болгарського бізнесу", - цитує bnr.bg виступ Донева на засіданні уряду країни в середу.

За словами в.о. прем'єра, уряд змушений ухвалити цей захід, оскільки "відповідальна європейська влада все ще розглядає адекватну відповідь на обставини, що змінилися, до яких призвели "коридори солідарності".

Донєв висловив сподівання, що Брюссель почує позиції держав-членів ЄС - Болгарії, Польщі, Угорщини та Словаччини - і переосмислить власну. "Болгарія, як і раніше, солідарна з Україною, але банкрутства болгарських сільгоспвиробників цій справі не посприяють", - підкреслив глава уряду.

На засіданні в середу уряд Болгарії ухвалить рішення про терміни дії тимчасової заборони на ввезення сільгосппродуктів з України.

Польща 15 квітня, після з'їзду фермерів, ухвалила одностороннє рішення про тимчасове припинення ввезення будь-якої сільськогосподарської продукції з України на період до 30 червня 2023 року, незважаючи на те, що 7 липня було досягнуто двосторонньої домовленості з Україною про тимчасове зупинення експорту лише чотирьох культур - пшениці, кукурудзи, ріпаку й соняшнику, тоді як транзит зберігався, але з жорсткішими умовами, які сторони планували оперативно узгодити.

Подібні рішення потім ухвалили також Угорщина та Словаччина.

У ніч на 20 квітня Польща відновлює транзит української сільгосппродукції, але застосує низку контролюючих механізмів.




Просмотров: 240
Другие новости