Компании

все компании

Україна отримає $200 млн гранту на ремонт енергоінфраструктури

13 квітня 2023 року, 19:45
Світовий банк оголосив про виділення гранту в розмірі $200 млн на проект з ремонту енергетичної інфраструктури України, повідомив банк у прес-релізі в середу.

У ньому наголошується, що кошти для цього проєкту надано в рамках Цільового фонду для підтримки, відновлення та реформування України (URTF), створеного СБ для координації грантового фінансування на підтримку діяльності уряду України, надання послуг і гуманітарної допомоги.

Водночас, як зазначили у СБ, передбачається додаткове фінансування від партнерів у вигляді грантів та інших внесків у розмірі до $300 млн у міру розширення масштабів проєкту.

"За останній рік енергетичній інфраструктурі завдано збитків у розмірі $11 млрд. Ця галузь є однією з найкритичніших, де Україна потребує термінової допомоги", - заявила керуюча директорка СБ з операційної діяльності Ганна Бьорде, слова якої наведені у пресрелізі.

"Ми вдячні міцному партнерству з Україною та партнерам з розвитку, які підтримують цей критично важливий сектор і діють швидко", - додала Б'єрде.

За даними, які наводить СБ, протягом осінніх і зимових місяців було пошкоджено понад 50% енергоінфраструктури України, що призвело до відключення електроенергії по всій країні та стало однією з причин перебоїв у постачанні продовольства, тепло- і водопостачання, а мільйони українців мали обмежений доступ до електроенергії. Там зазначили, що найбільше постраждали енергомережі в Харківській, Донецькій, Херсонській та Запорізькій областях уздовж лінії фронту.

Водночас у СБ звернули увагу на те, що значні пошкодження розподільчих підстанцій і далі обмежують їхню потужність. Вони призводять до планового зниження навантаження і відключень у більшості регіонів, хоча завдяки безперервним зусиллям України з ремонту енергосистеми, більшість електростанцій знову під'єднані до електромережі, а за останній місяць серйозних відключень електроенергії у великих містах майже не було.

"Наразі відновлення енергетичної інфраструктури є однією з ключових інвестиційних потреб України. Це має вирішальне значення як для діяльності з відновлення, так і для відродження порушеного економічного виробництва і потоків", - заявила віцепрезидентка СБ у справах регіону Європи та Центральної Азії Антонелла Бассані.

У СБ також зазначають, що відновлення енергосистеми є головним пріоритетом, визначеним урядом України на 2023 рік, оскільки на його частку припадає 11% передбачуваних потреб згідно з оновленою швидкою оцінкою завданих збитків і потреб на відновлення (RDNA2), опублікованою в березні.

Там уточнили, що проєкт із відновлення енергоресурсів і підготовки до зими, щодо якого, згідно з його картою на сайті СБ, тривають перемовини, а його виконавцями виступають Міненерго України та НЕК "Укренерго", спрямовано на підтримку виконання термінового ремонту інфраструктури передання електроенергії та теплопостачання шляхом невідкладної закупівлі критично важливого обладнання.

До аварійного обладнання належать автотрансформатори, силові трансформатори, розподільні пристрої, автоматичні вимикачі, пристрої релейного захисту та інше обладнання. Аварійне обладнання для інфраструктури теплопостачання охоплює мобільні котли, що працюють тільки на теплопостачання, мобільні міні-когенераційні установки, а також інше обладнання та запчастини для ремонту мереж централізованого теплопостачання.

Як повідомлялося, уряд України, Група Світового банку, Єврокомісія та ООН підвищили оцінку потреб України на відновлення станом на 24 лютого 2023 року до $411 млрд із $349 млрд на 1 червня 2022 року.

Згідно з другою швидкою оцінкою завданих збитків і потреб відновлення (RDNA2), що дає комплексний огляд наслідків війни у двадцяти різних секторах, Україна потребуватиме 2023 року $14 млрд інвестицій для першочергового відновлення, тоді як опублікована на початку вересня 2022 року RDNA оцінювала потреби у швидкому відновленні у $17 млрд, з яких $3,4 млрд у 2022 році.




Просмотров: 322
Другие новости