Компании

все компании

Свинарські підприємства почали аудити для виходу на ринок ЄС

13 квітня 2023 року, 13:37
Українські свинарські підприємства за підтримки Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО) та Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) почали аудиторські перевірки для підготовки до виходу на європейський ринок, повідомили в асоціації "Свинарі України".

"Прагнення до виходу на ринки ЄС вітчизняні виробники озвучують уже давно. Не тільки з метою поставок, а як репутаційний фактор, що автоматично дає доступ до низки інших країн. Тривалий час реалізувати бажане не дозволяла африканська чума свиней", - зазначається на сайті асоціації.

Для реалізації цієї ініціативи запущено програму "Здоров'я тварин, безпека харчової продукції та програми гарантування її якості в Україні та Молдові", що реалізується за підтримки ФАО та ЄБРР протягом 2021-2023 років. Основні її компоненти - поліпшення контролю епізоотичної ситуації, з фокусом на транскордонні хвороби тварин, зокрема африканську чуму свиней, зменшення ризиків розвитку антибіотикорезистентності, налагодження ланцюгів виробництва та постачання сільгосппродукції в умовах війни в Україні.

У повідомленні наголошується, що для перевірки відповідності регламентам ЄС і подальшого експорту продукції до Європи розроблено опитувальники для самооцінки підприємств, що спеціалізуються на вирощуванні, забої та переробці свиней.

Підприємствам-претендентам під час аудитів нададуть індивідуальні консультації на відповідність. Їх уже отримали низка підприємств центральної України. На черзі аудити чотирьох господарств західного регіону.

"Отримати такий дозвіл непросто і займе не менше кількох років. Цей час галузь має використати для підготовки, щоб відповідати вимогам ЄС, які є обов'язковими для постачальників, і пройти відповідну перевірку", - наголосили в асоціації.

У рамках програми технічної підтримки також передбачено низку заходів поліпшення інституційної спроможності Держпродспоживслужби.




Просмотров: 239
Другие новости