Компании

все компании

Експорт "зерновим коридором" знизився на 23%

12 квітня 2023 року, 08:30
За 36-й тиждень роботи "зернового коридору", з 3 до 9 квітня 2023 року, через морські порти Одеської області було експортовано 655,9 тис. тонн агропромислової продукції, що на 23% менше відвантажень цим каналом тижнем раніше, повідомили в Українській конфедерації аграрного бізнесу (УКАБ).

За інформацією аналітиків, кількість кораблів, завантажених за минулий тиждень, на 20% нижча за показник попереднього тижня і становила 16 од.

В УКАБ зазначають, що російська сторона продовжує блокувати роботу "зернового коридору" шляхом затягування інспектування суден, що стоять у черзі. Середньоденний показник проходження інспекції становив 2,3 судна. Водночас в історії роботи "зернового коридору" був показник 5,5 суден на день, нагадали в конфедерації.

У структурі експорту "зерновим коридором" лідирували кукурудза з часткою 57% і обсягом 375 тис. тонн, пшениця - 30% і 194 тис. тонн, соняшникова олія - 6% і 40 тис. тонн.

Українська продукція відправлялася до країн Азії (Китай і Туреччина), Європи (Іспанія, Італія та Нідерланди) та Африки (Лівія, Єгипет).

Загалом від початку роботи "зернового коридору" - з 1 серпня 2022-го до 9 квітня 2023-го - вдалося експортувати 27,4 млн тонн української сільгосппродукції.

У заяві від 15 лютого 2023 року Україна закликала міжнародне співтовариство, зокрема ООН і Туреччину як гарантів "Чорноморської зернової ініціативи", зажадати від РФ негайного припинення штучних затримок у її роботі та розблокування торговельного судноплавства в українські порти Чорного моря. Щодня із запланованих 10 інспекцій зазвичай відбувається менше половини. На той час черга з суден, які очікують на інспекцію, у Босфорі перевищувала 140 од.

Представники України наголосили, що водночас Росія користується можливістю безперешкодного торговельного судноплавства з російських чорноморських портів: обсяг перевезень через морські порти РФ в Азово-Чорноморському басейні 2022 року становив понад 250 млн тонн, що перевищило показники 2021 року.

Як повідомлялося, для розв'язання проблеми із затоваренням ринку сусідніх європейських країн Україна тимчасово відмовилася від експорту пшениці, кукурудзи, ріпаку та соняшнику до нового сезону. Протягом поточного тижня Україна напрацює нові правила транзиту. На цей період українським експортерам рекомендовано скористатися іншими маршрутами.




Просмотров: 237
Другие новости