Компании

все компании

Ринок праці в Україні продовжує демонструвати позитивну динаміку - дослідження

9 квітня 2023 року, 14:36
Ринок праці в Україні продовжує демонструвати позитивну динаміку - дослідження
Ринок праці продовжує демонструвати позитивну динаміку зростання: кількість вакансій у березні зросла на 14% до лютого і сягнула майже 75,6 тис.

Такими є основні результати представленого в четвер регулярного дослідження ринку праці від Work.ua.

"Стрімко зросла кількість вакансій у категорії готельно-ресторанний бізнес і туризм. Робота і кандидати повертаються в прифронтові області", - зазначається в дослідженні.

Згідно з ним, кількість вакансій щодо довоєнного рівня 2022 року становить майже 75%, якщо порівняти з показниками 2021 року - 91%.

Зазначається, що до п'ятірки лідерів за кількістю вакансій увійшли Київська область - майже 22,8 тис. (+14% до лютого), Львівська - 7,52 тис. (+9%), Дніпропетровська - 7,2 тис. (+12%), Одеська - 5,46 тис. (+22%) та Івано-Франківська - 2,43 тис. (+21%) області.

Зазначається, що з приходом весни рекордсменом за приростом пропозицій роботи, згідно з даними системи управління наймом (СУН) від Work.ua, стала категорія "Готельно-ресторанний бізнес, туризм" - 7,22 тис. вакансій, що на 29% більше, ніж місяцем раніше. Найбільш затребувана посада в цій категорії - бармен: 1,37 тис. пропозицій роботи, що на 40% більше лютневих пропозицій. А найбільшу динаміку показали вакансії кухаря на мангал - 95 пропозицій, що на 94% більше лютневих показників.

На відміну від вакансій, кількість яких щомісяця зростає, конкуренція претендентів на роботу продовжує знижуватися - їхня кількість знизилася на 13% порівняно з лютим: тепер на одну вакансію в середньому відгукується на день менше ніж одна особа, тоді як у березні-квітні 2022 року цей показник був близький до 3,5.

"У березні 2023 року конкуренція вчетверо нижча, ніж була на початку повномасштабного вторгнення в березні 2022 року", - ідеться в матеріалах.

Найвища конкуренція спостерігається в Київській, Харківській, Вінницькій, Одеській та Волинській областях. Найнижча - у Закарпатській, Чернівецькій, Херсонській, Тернопільській та Кіровоградській областях.

"Що стосується посад із високою конкуренцією претендентів, до яких зазвичай потрапляють посади діджитал-фахівців із можливістю працювати віддалено й адміністратори салонів краси, то якщо порівняти з березнем 2022 року, то кількість охочих працювати адміністратором салону краси 2023 року знизилася в 10 разів, а, наприклад, охочих працювати Front-end-програмістом і програмістом Java - зросла у три-чотири рази", - ідеться в дослідженні.

Як уточнюється, це може бути наслідком оптимізації, що відбувається в ІТ-сфері.

Водночас, за даними Work.ua, загалом приплив претендентів на ринок ще зростає: у березні кандидатів стало на 7% більше, ніж у лютому. Серед них найбільше продавців-консультантів, менеджерів з продажу, адміністраторів, водіїв, офіс-менеджерів, бухгалтерів, барменів, офіціантів, менеджерів по роботі з клієнтами, касирів.

Трійка посад із найбільшим приростом претендентів: дієтолог - +327% (64 кандидати), екскаваторник - +115% (58) і .Net-програміст - +102% (105).

Найбільший приріст нових кандидатів у березні, порівняно з лютим, спостерігався в прифронтових областях: у Сумській -22% (848 претендентів), Миколаївській - 15% (859), Донецькій - 14% (146), а також в Одеській - 16% (більше ніж 4 тис. претендентів) і Київській - 10% (17,6 тис.) областях.

Говорячи про зарплати, фахівці Work.ua відзначають невеликий приріст у 500 грн в Одеській і Львівській областях - відповідно до 15,5 тис. грн і 16 тис. грн.

Загалом у перший місяць весни середня зарплата по Україні становила 16 тис. грн.

Згідно з даними ресурсу, за галузями найбільше зросли зарплати в страхуванні - на 9%, медицині та фармацевтиці - на 4%, діловодстві, готельно-туристичному бізнесі, охороні та безпеці - на 3%.

Топ найбільш оплачуваних вакансій на не керівних посадах очолили медіабайєр - 52,5 тис. грн, водій-міжнародник - 40 тис. грн, бізнес-аналітик - 32,5 тис. грн і арматурник, рихтувальник, ріелтор - 30 тис. грн.

Як і раніше, найнижчі зарплати пропонують прибиральникам - 8 тис. грн, посудомийникам - 9 тис. грн і санітарам - 9 тис. грн, у яких у березні відбулося зростання на 500 грн до лютого.

Повідомляється, що найбільше на ринок праці виходять кандидати, які мають понад п'ять років досвіду - майже 83 тис. (+7% до лютого). Друга за чисельністю категорія - без досвіду роботи, майже 80 тис. кандидатів (+7%). Третя - з досвідом від двох до п'яти років: таких людей 40,2 тис. (+5%). Жінок на ринок праці виходить більше за чоловіків - 56% проти 44%.




Просмотров: 1181
Другие новости