Компании

все компании

Україна відновлює експорт електроенергії

8 квітня 2023 року, 13:26
Міністр енергетики України Герман Галущенко підписав розпорядчий документ, що дозволяє розпочати процес відновлення експорту електроенергії в умовах профіциту генеруючої потужності.

"Українська енергосистема вже майже два місяці працює без обмежень споживачів із запасом потужності. Цього результату ми досягли завдяки титанічній роботі енергетиків, наших міжнародних партнерів, які допомагають у відновленні системи. Найскладнішу зиму пройдено. Наступний крок - відкриття експорту електроенергії, що дасть змогу залучити додатковий фінансовий ресурс для необхідного відновлення зруйнованої та ремонту пошкодженої енергоінфраструктури", - зазначив Галущенко, слова якого наведено в повідомленні Міненерго в Телеграм-каналі в п'ятницю пізно ввечері.

При цьому міністр енергетики акцентував на тому, що забезпечення потреб в електроенергії українських споживачів є пріоритетним.

"Експорт електроенергії працюватиме за умови забезпечення ресурсом українських споживачів і може бути припинений у разі зміни ситуації", - запевнив міністр.

Як повідомлялося, експорт е/е, що розпочався в червні минулого року, було припинено наказом Міненерго з 11 жовтня після початку масованих атак російських загарбників на енергосистему України. За даними Міненерго, експорт е/е до Молдови та країн ЄС за цей час становив 2,6 млрд кВт-год. Експортери е/е направляли 80% доходу від експорту на підтримання тарифів для населення в рамках спецзобов'язань. У підсумку на ці цілі було спрямовано, за розрахунками міністерства, 2,8 млрд грн.

Дозволена європейською мережею операторів системи передачі ENTSO-E потужність для експорту становить 400 МВт, Україна зі свого боку домагається збільшення цієї потужності в кілька разів.




Просмотров: 353
Другие новости