Компании

все компании

Детінізація тютюнового ринку додасть бюджету до 17 млрд грн - Данило Гетманцев

7 квітня 2023 року, 17:48
Детінізація тютюнового ринку додасть бюджету до 17 млрд грн - Данило Гетманцев Голова комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев вбачає значний потенціал додаткових надходжень до держбюджету України в разі істотного посилення боротьби з тіньовим ринком підакцизних товарів, особливо тютюнових виробів.

"З усіх підакцизних галузей найбільший потенціал ми бачимо в детінізації тютюнової галузі. Це приблизно 15-17 млрд грн", - сказав він в інтерв'ю на Радіо NV.

За його словами, також великий потенціал на ринку пального.

"Що стосується горілки, то тут потенціал детінізації менший, оскільки загальний обсяг акцизу від алкогольної продукції приблизно в 10 разів нижчий, ніж тютюнової. Хоча і по алкогольній продукції, безумовно, є певний резерв детінізації", - зазначив Гетманцев.

Голова комітету вказав, що тінізація та ухилення від оподаткування на тютюновому ринку відбуваються не на рівні його лідерів, а на рівні менших компаній і нелегальних виробників.

Він нагадав, що тютюнова галузь складається насамперед із чотирьох великих міжнародних виробників, яких не підозрюють в ухиленні від оподаткування, бо якщо це відбуватиметься, то ризики від такого ухилення для них будуть неспівставними з вигодами.

"І ми бачимо, власне, за їхньою податковою поведінкою, що вона заслуговує на довіру. Це лідери ринку, це білі компанії, це компанії, які сплачують податки в повному обсязі", - констатував Гетманцев.

Водночас, за його словами, підозри викликають окремі менші українські тютюнові компанії.

"Є деякі легальні виробники, які викликають сумніви щодо дотримання ними правил оподаткування. Зокрема, є тютюнова фабрика в західній Україні, де нещодавно Бюро економічної безпеки (БЕБ) провело обшуки і виявило підакцизного товару без акцизних марок на 80 млн грн", - зазначив голова комітету.

Він додав, що на ринку також є деякі невеликі легальні виробництва, які суттєво не впливають на нього, але ще є значна частина ринку - нелегальні виробники, навіть ті, що не мають ліцензії. "Приміром, нещодавно Одеська митниця затримала і конфіскувала лінію з виробництва сигарет, яку намагалися нелегально завезти в Україну під виглядом лінії з виробництва мила", - навів приклад Гетманцев.

При цьому голова профільного парламентського комітету наголосив на неприпустимості ухилення від оподаткування під час війни.




Просмотров: 890
Другие новости