Компании

все компании

Литовському заводу холодильників Snaige загрожує закриття

5 квітня 2023 року, 11:42
Каунаський окружний суд на засіданні у вівторок не затвердив змінений план реструктуризації боргів єдиного в країнах Балтії виробника холодильного обладнання Snaige, повідомила компанія.

Генеральний директор Snaige Міндаугас Сологубас заявив, що в результаті литовське підприємство, яке працює вже понад 50 років, може припинити своє існування.

"Несхвалення цього плану означає, що реально кредитори навряд чи можуть розраховувати на реальне відшкодування своїх боргів, і єдиним вигодонабувачем буде іпотечний кредитор, - цитує Сологубаса прес-служба. - Постраждають не тільки кредитори компанії, а й постачальники (близько 100 організацій), і клієнти".

За його словами, внаслідок банкрутства "у компанії залишиться 350 безробітних співробітників".

Водночас наголошується, що загальний фонд заробітної плати у 2022 році становив 5,615 млн євро, внески до держфонду соціального страхування Sodra - 1,394 млн євро, у період із 1 березня 2022 року до 28 березня цього року Snaige заплатила 723,7 тис. євро ПДФО.

Гендиректор також зазначив, що компанія розгляне можливість оскарження рішення суду.

Як повідомлялося, згідно з оновленнями до плану реструктуризації, схваленим акціонерами в лютому, компанія мала протягом чотирьох років подолати труднощі, спричинені сировинною кризою, подорожчанням енергоресурсів та конфліктом на Україні. Подробиці Snaige не уточнювала.

Кредитор - італійська банківська група UniCredit - передав право вимоги боргів на 8,7 млн євро литовській компанії з управління борговими активами Easy Debt Service. План реструктуризації змінювався з ініціативи Easy Debt Service. Його мав би затвердити суд у рамках справи про неплатоспроможність підприємства.

У затвердженому раніше плані зазначалося, що під час реструктуризації планується повернути кредиторам 9,2 млн євро. У травні минулого року сукупні зобов'язання компанії становили 20,8 млн євро.

Компанія, яка багато років випускала побутові холодильники, раніше зазначала, що на її діяльність негативно вплинув тривалий конфлікт в Україні: Snaige втратила один зі своїх найбільших ринків - український, а торгівля майже на всіх інших ринках сповільнилася. Подорожчали основна сировина і матеріали, свій внесок зробило також подорожчання послуг транспорту.

Реструктуризація боргу, на думку Snaige, дасть змогу більш ефективно використовувати обігові кошти та досягти своєї стратегічної мети - стати виробником професійного (зокрема медичного) холодильного обладнання. Цей бізнес, на думку керівництва компанії, має високу прибутковість і нижчу конкуренцію.

Snaige з 2011 року входила до складу російської ГК "Полаир". Водночас 2022 року литовський виробник заявив, що не має стосунку до "Полаїра". Російська група на своєму сайті як виробничий майданчик згадує тільки завод, розташований у РФ (у Марій Ел).




Просмотров: 877
Другие новости