Компании

все компании

"Укренергомашини" відмовилися від створення філій у Львові та Закарпатті

3 квітня 2023 року, 15:06
Акціонери АТ "Українські енергетичні машини" ("Укренергомашини", Харків), понад 75% акцій якого належить державі, відмовилися від створення Львівського та Закарпатського відокремлених підрозділів (філій) товариства.

Згідно з оприлюдненим на сайті "Укренергомашин" протоколом позачергових зборів акціонерів, що відбулося 16 березня, проти створення філій проголосували майже 100% голосів, що зареєструвалися на зборах.

Згідно з протоколом, загалом на участь у зборах зареєструвалися чотири акціонери (їхні представники) - власники 317 819 117 голосів, що сукупно володіють 75,5708% голосуючих акцій.

Акціонери, зокрема, попередньо схвалили укладання договору з Національною корпорацією енергетики Індії (NHPC Limited India) про будівництво в цій країні ГЕС Дугар (Dugar Hydroelectric Project) граничною вартістю $150 млн.

Крім того, майже одноголосно затверджено перелік майна компанії з залишковою вартістю, що підлягає реалізації у 2023 році, а також перелік майна, що підлягає списанню.

Акціонери обрали фізособу-підприємця Віталія Попакала оцінювачем майна (зокрема нежитлових приміщень, виробничого обладнання, транспортних засобів) з метою передання його в оренду чи реалізації.

АТ "Укренергомашини" (раніше - АТ "Турбоатом" та "Електроважмаш") - єдиний в Україні виробник турбінного обладнання для гідро-, теплових та атомних електростанцій. Компанія також випускає, зокрема, електродвигуни для залізничного та міського транспорту (номенклатура "Електроважмашу").

Кабмін у жовтні 2021 року вирішив передати до свого управління 75,224% акцій "Укренергомашин", що належать державі, після завершення процедури приєднання до нього "Електроважмашу". Проте потім процедуру приєднання було заблоковано судовими рішеннями.

У 2021 році компанія отримала майже 7 млн грн чистого прибутку, тоді як роком раніше прибуток "Турбоатому" становив 226,53 млн грн. На момент приєднання "Електроважмаш" був збитковим (у 2020 році цей показник становив 451 млн грн).

Чистий дохід у 2021 році, згідно зі звітністю, становив 1 млрд 280 млн грн (роком раніше – 1 млрд 465,5 млн грн).

За даними НКЦПФР на кінець 2022 року, державі належить 75,2241% статутного капіталу АТ; пов'язаному з підприємцем Костянтином Григоришиним інвестфонду "Сьомий" під управлінням КУА "Сварог Ессет Менеджмент" - 15,3416% акцій, громадянинові РФ Валерію Валандіну - 5,598% акцій (раніше цим пакетом володіла зареєстрована на Кіпрі Biscone Ltd., афілійована з російським холдингом "Силові машини" Олексія Мордашова).





Просмотров: 288
Другие новости