Компании

все компании

Фондові індекси країн АТР рухаються різноспрямовано

3 квітня 2023 року, 11:08
Фондові індекси країн Азіатсько-Тихоокеанського регіону (АТР) не показують єдиної динаміки під час ранкових торгів понеділка.

Інвестори оцінюють статдані з Японії та новини про додаткове скорочення видобутку нафти деякими країнами ОПЕК+.

Як повідомлялося, напередодні ввечері 8 із 20 країн ОПЕК+ оголосили про добровільне зниження нафтовидобутку з травня до кінця року. За підрахунками "Інтерфаксу", загальне зниження нафтовидобутку становитиме приблизно 1,657 млн барелів на добу, з них по 500 тис. б/д припаде на РФ і Саудівську Аравію.

На цій новині ціни на нафту підскочили приблизно на 5%. Трейдери побоюються, що таке рішення може посилити інфляційний тиск у світі, ускладнивши завдання Центробанків щодо повернення інфляції до цільових рівнів, пише Trading Economics.

Влада США вже назвала це рішення недоцільним.

Гонконгський індикатор Hang Seng втратив 0,6%. До цього індекс зростав чотири сесії поспіль і завершив торги в п'ятницю на максимумі за три тижні.

Найпомітніше падіння демонструють акції Sino Biopharmaceutical (-8,2%), Wuxi Biologics (-3,9%) і Baidu Inc. (-3,4%).

Китайський фондовий індекс Shanghai Composite підвищився на 0,55%.

Акції енергетичних компаній дорожчають слідом за підйомом цін на нафту: капіталізація Cnooc Ltd зросла на 4,8%, Petrochina - на 1,7%, Guanghui Energy - на 2,3%. Також зростають котирування паперів компаній техсектору, зокрема East Money Information (9,8%), 360 Security Technology (4,8%) і iFLYTEK (4%).

Японський індекс Nikkei 225 зріс на 0,5%.

Як стало відомо в понеділок, індекс Танкан, що оцінює рівень довіри до економіки Японії серед великих компаній переробної промисловості, опустився в січні-березні до 1 пункту з 7 пунктів кварталом раніше.

Значення індикатора виявилося мінімальним з четвертого кварталу 2020 року і не виправдало прогнози експертів, які очікували зниження до 3 пунктів.

Лідерами зниження в індексі Nikkei виступають акції енергетичних і фінансових компаній. Ціна паперів Inpex Corp підвищилася на 5,2%, Eneos Holdings - на 2,4%, Mitsubishi UFJ - на 1,2%, Sumitomo Mitsui - на 1,4%.

Південнокорейський індекс Kospi знизився на 0,3%.

Ринкова вартість одного з найбільших у світі виробників чипів Samsung Electronics Co. опустилася на 1,6%, автовиробника Hyundai Motor - на 0,5%.

Австралійський індекс S&P/ASX 200 додав 0,5%.

Роздрібні продажі в Австралії в лютому зросли на 0,2% відносно січня, коли показник підскочив на 1,8%, стало відомо в понеділок з остаточних даних.

Підйом нафтових котирувань підштовхнув угору акції австралійських нафтогазових компаній Woodside Energy (5,3%), Santos (4,8%), Beach Energy (7,1%), Karoon Energy (7,9%) і Ampol (2%).

Ринкова вартість гірничодобувного концерну BHP Group підвищилася на 0,3%, банку Commonwealth Bank - на 0,6%, вугільної Whitehaven Coal - на 3,7%.




Просмотров: 188
Другие новости